Пълнени мекици от тесто с водка – страхотно кулинарно предложение за всеки ден и по всяко време. Всички обичаме да похапваме домашно приготвена храна, особено през уикенда, когато сме си у дома със семейството.
Но някак си все нямаме време през седмицата да се поглезим. Ето защо никога не е късно да се развихрите в кухнята, за да спретнете едни бързи пълнени мекици от „пияно тесто“ или като им е оригиналното наименование – пирожки с водка.
Днес ще представим една рецепта за пълнени мекици, или по-скоро пирожки с водка от пияно тесто, която е много лесна и бързо изпълнима. Сигурни сме, че не само вие, но и вашите близки ще останат очаровани от превъзходния резултат на тези чудесни пирожки със сладко.
Пълнени мекици от пияно тесто
Все пак, да не се заблуждаваме, алкохолът няма да ви опияни, но пък за сметка на това ще направи тестото още по пухкаво, а мекиците меки, досущ като памук.
За закваската
- 30 гр. прясна мая (може и суха);
- 1/2 ч.ч. топла вода;
- 1 с.л. захар;
- брашно, колкото да се получи консистенция на боза.
За тестото на пълнените мекици
- 2 яйца;
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1 с.л. водка;
- 200 гр. масло;
- 2 с.л. олио;
- 3 с.л. сметана;
- 1 ч.л. сол;
- 1 кг. брашно;
- 1 и 1/2 ч.а. прясно мляко.
За плънката в пияното тесто
- 750 гр. сладко по избор или каквото ви душа иска 🙂
- пудра захар за поръсване.
Как да направите пълнени мекици
Сложете топлата вода в купа, прибавете захарта, маята и брашно да се получи гъста каша. Покрийте купата с кърпа за 15-20 минути на топло да се активира маята. След това прибавете яйцата и захарта и разбийте. Сипете водката и останалите продукти без брашното и млякото и разбийте отново.
По малко сипвайте половината брашно и млякото, трябва да се получи консистенция на гъста боза. Оставете на топло да втаса около 1 час. Премесете с останалото брашно и оставете отново да втаса за около час.
Разточете тестото на кора и я нарежете на квадрати или триъгълници. Сложете по малко от сладкото и навийте на руло, като пирожки или прегънете и притиснете добре краищата. Формата е от значение само за вас и за ефекта, който търсите.
Наредете пирожките върху тава с хартия и ги печете в умерена фурна. Може също така да ги опържите, всичко зависи от вашите лични предпочитания. Пирожки / пълнени мекици се правят и по двата начина. По желание поднесете пълнените мекици поръсени с пудра захар.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за пълнени мекици (пирожки) ви е харесала вижте и другите ни сладки и солени предложения за американски палачинки и бързи мекици с мая без втасване.