Ястието пълнени патладжани на фурна се среща често в кулинарията на различните кухни по света, предоставяйки богатство от вариации и вкусове. От Средиземноморието до Близкия изток, това ястие е популярен избор за гурме и любители на вкусната храна. Използваните подправки и пълнеж з плънката се адаптира към всяка култура, създавайки уникални рецепти, които отразяват местните вкусове и предпочитания.
Подготвили сме ви два варианта за пълнени патладжани на фурна. Ето ги и тях.
Пълнени патладжани на фурна – постни
В тази рецепта, основните продукти са орехи, лук и прясно мляко.
Необходими продукти + зеленчуци за пълнежа
- 6 големи патладжана;
- 5 глави лук;
- 3-4 с.л. олио;
- 1 кафяна чашка счукани орехи;
- сол, черен пипер;
- магданоз (нарязан на ситно).
За соса на патладжаните
- 2 лъжици брашно;
- 50гр масло;
- 2 ч.ч. прясно мляко.
Начин на приготвяне на патладжаните и плънката
- Измийте патладжана, отрежете дръжките заеднмо с капачето, като ги заделите за после. Издълбайте ги и ги пуснете в подкислена вода, за да не потъмнеят.
- Накълцайте на ситно сърцевината на патладжаните, както и лукът и ги сложете да се пържат в олиото. Когато поомекнат, добавете орехите, сол на вкус, ситно нарязания магданоз и черен пипер. С тази смес вече напълнете патладжаните.
- Сложете капачетата и запържете вашите пълнени патладжани до почервеняване в силно сгорещена мазнина. Подредете ги в тавичка или ги запечете на фурна.
- Отделно, запържете леко брашното с маслото и го разредете с прясното мляко. Когато сосът заври, отнемете от котлона и го ставете да се охлади. Застройте с предварително разбитите яйца. Залейте всичко патладжаните със соса и отново запечете.
Да ви е сладко!
Пълнени патладжани със зеленчуци
Рецептата за рези пълнени патладжани включва целина, моркови, ориз, лук, магданоз, домати и подправки.
Необходими продукти
- 6-7 дребни патладжани;
- 100-200мл олио за запържване;
- 3 глави лук;
- 2-3 моркова;
- 1-2 резена целина;
- четвърт ч.ч. ориз;
- 3-4 домата (настъргани);
- 1 ч.ч. вода;
- сол;
- черен пипер;
- магданоз.
Ето как да ги приготвите вашите пълнени патладжани
- Изберете 6 или 7 по-дребни патладжана. Отрежете дръжките и ги измийте добре, след което ги издълбайте, а накрая ги осолете като ги оставите да престоят 10-20 мин.
- Изцедете ги от водата ги запържете в олиото.
- Отделно нарежете на филии 2-3 глави лук и към него настържете морковите и целината.
- Нарежете сърцевината на патладжаните и сложете всичко да се пържи в мазнината, останала от запържването им, докато омекне.
- Прибавете четвърт чаша ориз, като запържите и него. Най-накрая добавете настърганите домати и една чаша вода. Когато оризът набъбне, свалете от огъня, посолете и подправете със ситно нарязания магданоз и черен пипер.
- Вече може да напълните патладжаните със сместта. Наредете ги в тенджера или в подходяща тавиа, в която предваително сте настъргали доматите. Печете в умерено силна фурна.
За предпочитане, сервирайте охладено.
Бон апети!
А вашите станаха ли? Със своята нежна и сочна текстура, постните пълнени патладжани са идеални за специални поводи или за обичайни семейни вечери. Подготовка е бърза и лесна, с възможности за творчески изяви и експерименти със съставките. Независимо от това кой вариант ще изберете, това ястие или други подони рецепти ще се изяви не само като храна, а и като истинско изкушение за сетивата, особено за вегатаринците.
Опитайте още: Яйца с патладжани и сирене на фурна.