понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София
НачалоРецептиПълнени патладжани - вкусни,...

Пълнени патладжани – вкусни, постни, по 2 стари рецепти на фурна

 

Ястието пълнени патладжани на фурна се среща често в кулинарията на различните кухни по света, предоставяйки богатство от вариации и вкусове. От Средиземноморието до Близкия изток, това ястие е популярен избор за гурме и любители на вкусната храна. Използваните подправки и пълнеж з плънката се адаптира към всяка култура, създавайки уникални рецепти, които отразяват местните вкусове и предпочитания.

Подготвили сме ви два варианта за пълнени патладжани на фурна. Ето ги и тях.

Пълнени патладжани на фурна – постни

В тази рецепта, основните продукти са орехи, лук и прясно мляко.

Необходими продукти + зеленчуци за пълнежа

  • 6 големи патладжана;
  • 5 глави лук;
  • 3-4 с.л. олио;
  • 1 кафяна чашка счукани орехи;
  • сол, черен пипер;
  • магданоз (нарязан на ситно).

За соса на патладжаните

Начин на приготвяне на патладжаните и плънката

  1. Измийте патладжана, отрежете дръжките заеднмо с капачето, като ги заделите за после. Издълбайте ги и ги пуснете в подкислена вода, за да не потъмнеят.
  2. Накълцайте на ситно сърцевината на патладжаните, както и лукът и ги сложете да се пържат в олиото. Когато поомекнат, добавете орехите, сол на вкус, ситно нарязания магданоз и черен пипер. С тази смес вече напълнете патладжаните.
  3. Сложете капачетата и запържете вашите пълнени патладжани до почервеняване в силно сгорещена мазнина. Подредете ги в тавичка или ги запечете на фурна.
  4. Отделно, запържете леко брашното с маслото и го разредете с прясното мляко. Когато сосът заври, отнемете от котлона и го ставете да се охлади. Застройте с предварително разбитите яйца. Залейте всичко патладжаните със соса и отново запечете.

Да ви е сладко!

Пълнени патладжани със зеленчуци

Пълнени патладжани

Рецептата за рези пълнени патладжани включва целина, моркови, ориз, лук, магданоз, домати и подправки.

Необходими продукти

  • 6-7 дребни патладжани;
  • 100-200мл олио за запържване;
  • 3 глави лук;
  • 2-3 моркова;
  • 1-2 резена целина;
  • четвърт ч.ч. ориз;
  • 3-4 домата (настъргани);
  • 1 ч.ч. вода;
  • сол;
  • черен пипер;
  • магданоз.

Ето как да ги приготвите вашите пълнени патладжани

  1. Изберете 6 или 7 по-дребни патладжана. Отрежете дръжките и ги измийте добре, след което ги издълбайте, а накрая ги осолете като ги оставите да престоят 10-20 мин.
  2. Изцедете ги от водата ги запържете в олиото.
  3. Отделно нарежете на филии 2-3 глави лук и към него настържете морковите и целината.
  4. Нарежете сърцевината на патладжаните и сложете всичко да се пържи в мазнината, останала от запържването им, докато омекне.
  5. Прибавете четвърт чаша ориз, като запържите и него. Най-накрая добавете настърганите домати и една чаша вода. Когато оризът набъбне, свалете от огъня, посолете и подправете със ситно нарязания магданоз и черен пипер.
  6. Вече може да напълните патладжаните със сместта. Наредете ги в тенджера или в подходяща тавиа, в която предваително сте настъргали доматите. Печете в умерено силна фурна.

За предпочитане, сервирайте охладено.

Бон апети!

А вашите станаха ли? Със своята нежна и сочна текстура, постните пълнени патладжани са идеални за специални поводи или за обичайни семейни вечери. Подготовка е бърза и лесна, с възможности за творчески изяви и експерименти със съставките. Независимо от това кой вариант ще изберете, това ястие или други подони рецепти ще се изяви не само като храна, а и като истинско изкушение за сетивата, особено за вегатаринците.

Опитайте още: Яйца с патладжани и сирене на фурна.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Видове маникюр – модерни форми на ноктите

Не подценявайте силата на промяната на формата на ноктите и различните видове маникюр. Дори и най-минималистичният маникюр може да се превърне в печеливш  правилното...