НачалоРецептиПостни ястияПълнени патладжани

Пълнени патладжани

Сезонът на зеленчуците наближава, което означава, че идва а време да опитате нова рецепта за пълнени патладжани. Днешното предложение е за печени патладжани, пълнени с гъби и други зеленчуци. Гъбите е добре да са пресни, а не мариновани.

Ако патладжаните се сервират на масата веднага и топли, те са подходящи за второ ястие, а ако са охладени, могат да се сервират като студено предястие. Във всеки случай са вкусни и си заслужават. Тази рецепта е много подходяща за дните в които се пости преди Великден.

Продукти за пълнени патладжани

  • патладжани – 2 бр;
  • чушка – 1 бр;
  • една глава лук – 1 бр;
  • 150 гр пресни гъби;
  • 1 голям домат;
  • половин връзка магданоз;
  • 1 щипка сол (или на вкус);
  • черен пипер;
  • 60 мл олио;
  • 1 скилидки чесън;

Начин на приготвяне

Измивате добре патладжаните и ги разрязвате по дължина. Изрязвате сърцевината във всяка половина, без да прорязвате дъното и стените на патладжана. Отделяте сърцевината настрани в чиния.

Осоляваме на вкус както сърцевината, така и самите патладжани, така че да пуснат сок и да излезе горчивината за около 15 минути. След това изплакнете патладжаните, изцеждате леко и подсушавате. Поставете патладжаните върху лист за печене и ги  намажете с растително масло.

Поставете патладжанените лодки в предварително загрята фурна на 180°  за 15-20 минути до полу-готовност.

Междувременно, докато патладжаните се пекат, ще направите плънката. Обелете чушката, чесъна, лука, гъбите и нарежете на ситно. Настържете домата.

Загрейте олиото в тиган, като първо запържете чесъна и лука на среден огън, докато станат прозрачни, за около 3-4 минути. След това добавете гъбите и запържете още 5 минути. Добавете и малко черен пипер към тях. Измивате отстранената сърцевина на  патладжана, изстискваме я от излишната течност и я добавяме към гъбите. Запържвате  всичко това още 5 минути под капак.

Изключвате котлона и добавяте ситно нарязания магданоз. Посолявате на вкус и пълните патладжаните с така приготвената плънка. Печете още 15 минути, докато патладжаните се сготвят напълно

Сервирайте вашите пълнени патладжани с малко магданоз или копър за декорация.

Успех!

Други рецепти с паладжани:

Свинско с патладжани в гювеч

Яйца със сирене и патладжани на фурна

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Есенен маникюр в кафяво

Тази есен, кафявите нюанси за маникюр доминират с изтънчена елегантност и топлина. Този сезон се характеризира с богатство на земни цветове, които отразяват есенната...

Парена туршия със зеле и моркови

Маникюр с брокат