Сезонът на зеленчуците наближава, което означава, че идва а време да опитате нова рецепта за пълнени патладжани. Днешното предложение е за печени патладжани, пълнени с гъби и други зеленчуци. Гъбите е добре да са пресни, а не мариновани.
Ако патладжаните се сервират на масата веднага и топли, те са подходящи за второ ястие, а ако са охладени, могат да се сервират като студено предястие. Във всеки случай са вкусни и си заслужават. Тази рецепта е много подходяща за дните в които се пости преди Великден.
Продукти за пълнени патладжани
- патладжани – 2 бр;
- чушка – 1 бр;
- една глава лук – 1 бр;
- 150 гр пресни гъби;
- 1 голям домат;
- половин връзка магданоз;
- 1 щипка сол (или на вкус);
- черен пипер;
- 60 мл олио;
- 1 скилидки чесън;
Начин на приготвяне
Измивате добре патладжаните и ги разрязвате по дължина. Изрязвате сърцевината във всяка половина, без да прорязвате дъното и стените на патладжана. Отделяте сърцевината настрани в чиния.
Осоляваме на вкус както сърцевината, така и самите патладжани, така че да пуснат сок и да излезе горчивината за около 15 минути. След това изплакнете патладжаните, изцеждате леко и подсушавате. Поставете патладжаните върху лист за печене и ги намажете с растително масло.
Поставете патладжанените лодки в предварително загрята фурна на 180° за 15-20 минути до полу-готовност.
Междувременно, докато патладжаните се пекат, ще направите плънката. Обелете чушката, чесъна, лука, гъбите и нарежете на ситно. Настържете домата.
Загрейте олиото в тиган, като първо запържете чесъна и лука на среден огън, докато станат прозрачни, за около 3-4 минути. След това добавете гъбите и запържете още 5 минути. Добавете и малко черен пипер към тях. Измивате отстранената сърцевина на патладжана, изстискваме я от излишната течност и я добавяме към гъбите. Запържвате всичко това още 5 минути под капак.
Изключвате котлона и добавяте ситно нарязания магданоз. Посолявате на вкус и пълните патладжаните с така приготвената плънка. Печете още 15 минути, докато патладжаните се сготвят напълно
Сервирайте вашите пълнени патладжани с малко магданоз или копър за декорация.
Успех!
Други рецепти с паладжани: