Пълнени тиквички с кайма и ориз на фурна

Пълнени тиквички с кайма и ориз са страхотно ястие за лятото, когато искаме да съчетаем месен компонент със сезонен зеленчук като тиквичките и прекрасен въглехидрат като ориза.

Пълнени тиквички с кайма

За целта ще ви трябва малко по-големи тиквички но все пак да не са презрели. Тъй като тиквичките трябва да се напълнят, избягвайте съвсем дребните зеленчуци.

Продукти, подправки и съставки

Необходимите продукти са разчетени за 4 порции.

  • 800 гр тиквички;
  • 1 голяма глава лук;
  • 80 мл олио;
  • 120 гр ориз;
  • 500 гр кайма;
  • 150 гр червени домати;
  • кашкавал за запичане (по желание);
  • копър;
  • черен пипер;
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне

Започвате с разрязването на тиквичките на две по дължина и ги издълбавате, така че да се получи, нещо като лодка.

Лукът, нарязвате на ситно и го се задушавате в мазнина до омекване. Слага и оризът, който запържвате до прозрачност. Прибавят се доматите и магданозът, нарязани на дребно, солта, черният пипер и малко вода и слагате каймата, която трябва да  разбиете добре на малки бучки.

Сместа се готви, докато оризът набъбне и се снема от огъня.  Издълбаните тиквички се посоляват леко се пълнят с приготвената плънка за тиквички от кайма, ориз и зеленчуци. Така напълнените тиквички се нареждат в тавичка и се пекат на умерена фурна до готовност.

Ако желаете да добавите кашкавал, то го настържете предварително и го добавете 10 минути преди да извадите ястието от фурната.

Така приготвени тези пълнени тиквички с кайма и ориз може да сервирате още топли с пресен копър или магданоз.

Да ви е сладко!

Прегледайте и другите ни рецепти с тиквички:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано