Пълнени тиквички с кайма и ориз са страхотно ястие за лятото, когато искаме да съчетаем месен компонент със сезонен зеленчук като тиквичките и прекрасен въглехидрат като ориза.
Пълнени тиквички с кайма
За целта ще ви трябва малко по-големи тиквички но все пак да не са презрели. Тъй като тиквичките трябва да се напълнят, избягвайте съвсем дребните зеленчуци.
Продукти, подправки и съставки
Необходимите продукти са разчетени за 4 порции.
- 800 гр тиквички;
- 1 голяма глава лук;
- 80 мл олио;
- 120 гр ориз;
- 500 гр кайма;
- 150 гр червени домати;
- кашкавал за запичане (по желание);
- копър;
- черен пипер;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
Започвате с разрязването на тиквичките на две по дължина и ги издълбавате, така че да се получи, нещо като лодка.
Лукът, нарязвате на ситно и го се задушавате в мазнина до омекване. Слага и оризът, който запържвате до прозрачност. Прибавят се доматите и магданозът, нарязани на дребно, солта, черният пипер и малко вода и слагате каймата, която трябва да разбиете добре на малки бучки.
Сместа се готви, докато оризът набъбне и се снема от огъня. Издълбаните тиквички се посоляват леко се пълнят с приготвената плънка за тиквички от кайма, ориз и зеленчуци. Така напълнените тиквички се нареждат в тавичка и се пекат на умерена фурна до готовност.
Ако желаете да добавите кашкавал, то го настържете предварително и го добавете 10 минути преди да извадите ястието от фурната.
Така приготвени тези пълнени тиквички с кайма и ориз може да сервирате още топли с пресен копър или магданоз.
Да ви е сладко!
Прегледайте и другите ни рецепти с тиквички: