Пълнени чушки с боб – няма как да не предложим и рецепта класически пълнени сухи чушки с плънка от боб, лук , морков, салца и подправки. Това е едно от ястията, които е най-често избирано за постите, а в деня преди Коледа – Бъдни вечер е най-предпочитано за направа на едно с постните лозови или зелеви сарми.
Пълнени чушки с боб
За направата на това постно ястие, трябва предварително да сте си закупили сушени чушки (за предпочитане червени) или пък ако сте сушили чушки само през лятото, то останалите продукти и подправки са често използвани и вероятно вече ги имате в кухнята си.
Необходими продукти за постни пълнени чушки
- 500 гр. боб;
- 1 глава лук;
- 1 голям морков;
- 100 гр. доматена салца;
- джоджен;
- червен пипер;
- сол;
- 100 мл. олио.
Начин на приготвяне
Сварете боба, почти до пълно сваряване, като смените 1-2 пъти водата в която се вари. В тенджера запържете ситно нарязания лук и морков за около 4-5 минути. Прибавете сварения боб, доматената салца и всички подправки. Гответе още 4-5 минути.
Накиснете сушените чушки в топла вода за около 20-30 минути. Чушките не се белят. С помощта на лъжица напълнете чушките с плънката, като внимавате да не ги разкъсате (накиснатите чушки и вече омекнали лесно се късат ако ги претъпчете.
Наредете ги в тавичка и налейте една чаена чаша вода. Запечете чушките в предварително загрята фурна за 30 минути на 180 градуса. Поднесете пълнените чушки с боб топли със содена питка или домашен хляб.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за пълнени чушки с боб ви е харесала, вижте и другите ни предложения за постен боб по шопски и постни лозови сарми.