НачалоРецептиПълнени чушки с кайма...

Пълнени чушки с кайма и ориз

Тази рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз по класичски метод е от онези автентични балкански ястия, които винаги сплотяват хората на масата лятно и есенно време, когато сезонните чушки от първи завръз излязат по пазарите. Отдавна има чушки целогодишно, но някак си с пресен сезонен заленчук се получава по-добре.

За тази невероятна вкусотия е характерен свежия вкус на сезонните чушки, който смесен с аромата на каймата и плътността на ориза придава неповторимо вкусово усещане. В съчетание с останалите съставки, познатата ни манджа, пълнени чушки с кайма и ориз отдавна се е превърнала в обичана гозба, както в Балканския регион, така и в много други части на света.

Пълнени чушки с кайма и ориз

Приготвяна често от нашите баби и майки (да не забравяме и бащите готвачи), тази рецепта е оставила мил спомен за семейни вечери, изпълнени с топлота от  приготвената с любов храна.

Класически пълнени чушки с кайма и ориз

Ето защо, трябва да приготвим каймата, ориза и да напълним чушките, по-възможно най-добрия начин, за да зарадваме близки и приятели с неповторим и завладяващ вкус. В тази статия ще ви представим класическа рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз с бял сос бешамел.

Необходими продукти за пълнените чушки

  • 400гр. свинска кайма (от плешка);
  • 1 ч.ч. ориз;
  • 8 средно големи зелени или червени чушки;
  • 1 средно голяма глава лук;
  • 1 голям морков;
  • 1 домат (настърган);
  • 1с.л. червен пипер (равна);
  • черен пипер, джоджен;
  • олио за запържване (около 100мл.);
  • сол на вкус;
  • вода.

За соса (бешамел)

  • 600 мл. прясно мляко;
  • 2 с.л. брашно (с връх);
  • 70 – 80 гр. масло;
  • индийско орехче;
  • бял пипер, сол.

Как се правят пълнени чушки с кайма и ориз

За плънката си подгответе предварително по-горе описаните продукти от списъка. Ще бъде по-добре, домата да е настърган на ренде и да отделите семките, преди да го смесите с каймата.

Плънка от кайма и ориз

Плънка от кайма и ориз за чушките

  1. В подходящ съд загряваме олиото и запържваме нарязания на ситно лук и моркови за около 5 минути на среден огън. След това, към тях, добавяме каймата и пържим около 10 мин.
  2. Добавяме настъргания домат и готвим за още 5 мин. Към тях прибавяме почистения и  предварително измит ориз, червения пипер, джоджена, черния пипер, солта и вода, колкото да покрие всичко това.
  3. Готвим на умерен огън, докато ориза започне леко да омеква. Ако е нужно се долива още вода.

Подготовка и пълнене на чушките

Подготовка и пълнене на чушките

Измийте, подсушете и почистете от семки чушките, като запазите частта с дръжката за капачета. Пълним чушките с готовата вече плънка и ги затваряме с капачетата от дръжките.

Подреждаме ги в подходяща тавичка, сипваме един пръст подсолена вода, покриваме ги с фолио и ги печем в предварително загрята фурна на 170-180 градуса. Когато  чушките поомекнат, махаме алуминиевото фолио и ги държим още малко, докато придобият запечен вид.

Бял сос за пълнени чушки

  1. В подходящ съд слагаме маслото да се разтопи на умерен огън. Добавяме брашното и разбъркваме. Доливаме по малко мляко с непрекъснато бъркане.
  2. Готвим соса за  7-8 мин., докато се сгъсти. Подправяме със сол, бял пипер и индийско орехче на вкус.
  3. Поливаме чушките с нашия сос бешамел и запичаме ястието за 5-7 минути.

Сервираме нашите пълнени чушки с кайма и ориз, поръсени отгоре с пресен, нарязан на ситно магданоз.

Пълнени чушки с кайма и ориз

Пълнените чушки с кайма и ориз, подправени с бял сос бешамел по тази изпитана рецепта са едно истинско удоволствие за сетивата. Надяваме се и вашите да станали сполучливи, и ви желаем приятен апетит!

Вижте още 5 варианта за сос за пълнени чушки в тази статия, или разгледайте други рецепти за сосове и разядки.

Бон апети!

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име