Рецептата днес: пълнени чушки с кайма и ориз по класическа рецепта! Едно от онези традиционни за България ястия, на които винаги се радваме без значение от сезонът.
Чисто балканска манджа, която се прави изключително често, и най-вече щом започнат да излизат първите чушки по пазарите. Започваме да търсим зелени и червени чушки, които да напълним с вкусна кайма и ориз и да полеем с бешамелов бял сос. Заливката за чушките е почти задължителна, тъй като придава на ястието завършен вкус и уникален аромат от индийското орехче.
Пълнени чушки с кайма и ориз
Ако има нещо, което нашите баби и майки по-често да са приготвяли назад в годините, то това са именно тези вкусни и уникално ухаещи пълнени чушки. Това ястие, приготвено с любов и старание, събираше всички около масата още преди да бъде готово.
Един започваше да тръмбуши чушките, втори да приготвя пълнежа, а най-малките деца редовно се въртяха около кухнята и се приблизваха още преди ястието да е готово.
Ако искате да направите наистина вкусни чушки, не правете грешката да ползвате готова кайма. Изберете си свинска плешка, която да ви смелят пред вас. Така ще знаете, че поне каймата ви е прясно смляна, а от там и чушките ще станат по-вкусни. Не избирайте само месо, а нека има и малко мазничко.
Рецептата по-долу е за класически пълнени чушки с кайма и ориз, а за заливка, разбира се сос бешамел – млечен с индийско орехче и бял пипер.
Продукти и съставки за пълнените чушки
- 400-500 гр. свинска кайма, за предпочитане от плешка;
- 1 чаена чаша ориз;
- големи зелени или червени чушки, толкова, за колкото ви стигне плънката (около 7-8 чушки);
- 1 голяма глава лук;
- 1-2 моркова;
- 1 настърган домат без ципата;
- 1 равна с.л. червен пипер;
- джоджен;
- черен пипер;
- 100 мл олио за запръжката на каймата с ориза;
- сол на вкус;
- вода.
За бешамелов сос за заливката
- 500 мл. прясно мляко;
- 2 с.л. брашно;
- 75 гр. масло;
- индийско орехче;
- щипка бял пипер;
- сол на вкус.
Как се правят класически пълнени чушки с кайма и ориз
Започваме с плънката за чушките, която се приготвя с изброените от първия списък. Най-добре ще е да настържете домата на ситно ренде, за да може да отделите семките, които е по-добре да не се смесват с каймата.
Приготвяте си тенджера, я която загрявате мазнината (около 100 мл олио). В нея добавяте предварително нарязана на ситно 1 глава стар лук и настъргания морков и готвите за около пет минути на средна степен на котлона.
Идва ред и на каймата, която добавяте към лукът и морковите и запържвате добре за около десет минути, като през това време разбивате с шпатула по-големите буци, за да се получи по-наситнена плънка.
Сега вече прибавяте домата, който вече сте настъргали и готвите още за пет минути. Слагате 1 ч.ч. ориз, който е добре да измиете предварително. Разбърквате малко и добавяте подправките, а именно: 1 с.л. червен пипер с връх, черен пипер и сол на вкус и 2-3 щипки джоджен.
Слагате и 1-2 ч.ч. топла вода, колкото да покрие каймата у готвите на среден огън докато оризът леко омекне. Ако сместа плънката се сгъсти прекалено много може да долеете още малко вода.
След като плънката за чушките е вече готова, остава да ги подготвите, като ги премиете на хладка вода, премахнете дръжката с капачето и почистите добре от семки.
Запазвате си капачетата, защото с тях ще затворим чушките, за да не излезе плънката докато ги запичаме на фурна.
И финалната част: пълните чушките с готовата вече плънка, нареждате в тава и поливате между тях с 1-2 чаши топла вода.
Печене на фурна с вентилатор на 180 градуса, като предварително завивате тавата с фолио за печене. Когато чушките омекнат, както е на снимката по-горе, изваждате тавата от фурната и добавяте заливката от бешамеловия сос.
Печете още за около 5-10 минути и ястието е готово.
Белия сос за чушките направете по следния начин:
В подходяща малка тенджера разтопете маслото и добавете 2 с.л брашно при непрекъснато бъркане. Добавете и прясното мляко и след 5-7 минути с непрекъснато бъркане отнемете от котлона. Заливката би трябвало да се е сгъстила до средно положение. Подправете със сол, индийско орехче и бял пипер и разбъркайте няколко пъти, докато е още гореща. Не трябва да е много гъста, тъй като ще се запича с чушките за около 10 минути и така допълнително ще се сгъсти.
Ако всичко е минало успешно, би трябвало да получите едни най-вкусните пълнени чушки с кайма и ориз и страхотен сос за зливка.
Прегледайте още 5 варианта за сос за пълнени чушки, или разгледайте други рецепти за сосове и разядки.
Бон апети!