НачалоЯстия с месоРибаПълнен шаран в тесто...

Пълнен шаран в тесто с орехи и стафиди – рецепта за Никулден

Рецепта за шаран в тесто, печен на фурна – едно невероятно вкусно и здравословно предложение за наближаващия празник. Никулден е празник, посветен на светеца-покровител на рибарите (но не само на тях), Свети Николай Чудотворец или Свети Никола, както се среща по-често.

След неговата кончина, той е бил издигнат в  светец и покровител на, моряците, рибарите, бедните, пътешествениците и още много други. Свети Никола е единственият светец, на който се приписва силата, че може да възкресява чрез своите  молитвата.

Пълнен шаран в тесто с орехи и стафиди

За да отбележим и ние този празник честван на 6-ти декември, сме подготвили една рецепта за шаран в тесто, пълнен с орехи, стафиди и други подходящи съставки за плънката.

Необходими продукти за пълнения шаран в тесто

  • 1 брой шаран (приблизително 1.5 кг);
  • около 500 г тесто или колкото е необходимо за големината на шарана;
  • 120 гр. стафиди;
  • 80 гр. орехи (ситно нарязани);
  • 2 глави лук, нарязан на ситно
  • 1 чаша бяло вино (около 100-150мл)
  • сокът от 1 лимон;
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1-2 стръка мащерка и магданоз (по желание);
  • по желание, може да замените част от стафидите с малко ориз;

Как  се прави шаран в тесто, пълнен и пече на фурна

Вземате един средно голям шаран приблизително 1.5кг. Почиствате го добре и изплаквате. Соли се отвътре и отвън и се оставя за около 30 минути да си пусне водата.

Загрявате тиган с малко мазнина в който запържвате леко лукът, добавяте магданоза и ако решите да ползвате ориз, го измивате добре и запържвате заедно с лукът, като добавяте и виното.

Ако не добавяте ориз, то само добавяте виното, оставяте го за 5-7 минути да се покъкри, след което добавят орехите, стафидите, сокът на един лимон,  стрък мащерка и черен пипер на вкус.

Оставяте така сместа на среден огън за още 5 минути, отнемате от котлона и преминавате на следващата стъпка.

Ако ще правите домашно тесто. ще са ви нужни само брашно (350-350гр) според размера на шарана, малко сол и хладка вода на око за да замесите тесто. Разточвате на дебел пласт (около 5-6мм).

Пълнене на шарана

С готовата смес, която трябва да се е охладила леко пълните шарана и го обвивате в тестото, като се уверите, че е добре затворен., може да зашиете шаран и да го защипете с клечки за зъби, за да не изтече плънката в тестото.

Така поставяте в предварително загрята фурна на 180 градуса вашия шаран в тесто за приблизително 40 – 45 минути или докато тестото стане златисто.

Сервирате в подходящо за случая плато. Може да гарнирате с билки като босилек, мащерка, магданоз и ли по ваш вкус, заедно с парченца лимон и да се насладите на този вкусен рибен деликатес.

Успех!

Този пълнен шаран в тесто с ориз, стафиди и орехи е чудесно основно ястие към никулденската трапеза. Съчетавайки свежестта на рибата със сладостта на стафидите и текстурата на орехите, пълнения шаран ще задоволи и най-капризните.

Честит Никулден и добър апетит!

На вашето внимание предоставяме още една рецепта за пълнен шаран на фурна с ориз и праз. За любителите на пушени и веяни специалитети предлагаме рецепта за вкусна пушена риба с майонеза.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...