Рецепта за шаран в тесто, печен на фурна – едно невероятно вкусно и здравословно предложение за наближаващия празник. Никулден е празник, посветен на светеца-покровител на рибарите (но не само на тях), Свети Николай Чудотворец или Свети Никола, както се среща по-често.
След неговата кончина, той е бил издигнат в светец и покровител на, моряците, рибарите, бедните, пътешествениците и още много други. Свети Никола е единственият светец, на който се приписва силата, че може да възкресява чрез своите молитвата.
Пълнен шаран в тесто с орехи и стафиди
За да отбележим и ние този празник честван на 6-ти декември, сме подготвили една рецепта за шаран в тесто, пълнен с орехи, стафиди и други подходящи съставки за плънката.
Необходими продукти за пълнения шаран в тесто
- 1 брой шаран (приблизително 1.5 кг);
- около 500 г тесто или колкото е необходимо за големината на шарана;
- 120 гр. стафиди;
- 80 гр. орехи (ситно нарязани);
- 2 глави лук, нарязан на ситно
- 1 чаша бяло вино (около 100-150мл)
- сокът от 1 лимон;
- сол и черен пипер на вкус
- 1-2 стръка мащерка и магданоз (по желание);
- по желание, може да замените част от стафидите с малко ориз;
Как се прави шаран в тесто, пълнен и пече на фурна
Вземате един средно голям шаран приблизително 1.5кг. Почиствате го добре и изплаквате. Соли се отвътре и отвън и се оставя за около 30 минути да си пусне водата.
Загрявате тиган с малко мазнина в който запържвате леко лукът, добавяте магданоза и ако решите да ползвате ориз, го измивате добре и запържвате заедно с лукът, като добавяте и виното.
Ако не добавяте ориз, то само добавяте виното, оставяте го за 5-7 минути да се покъкри, след което добавят орехите, стафидите, сокът на един лимон, стрък мащерка и черен пипер на вкус.
Оставяте така сместа на среден огън за още 5 минути, отнемате от котлона и преминавате на следващата стъпка.
Ако ще правите домашно тесто. ще са ви нужни само брашно (350-350гр) според размера на шарана, малко сол и хладка вода на око за да замесите тесто. Разточвате на дебел пласт (около 5-6мм).
Пълнене на шарана
С готовата смес, която трябва да се е охладила леко пълните шарана и го обвивате в тестото, като се уверите, че е добре затворен., може да зашиете шаран и да го защипете с клечки за зъби, за да не изтече плънката в тестото.
Така поставяте в предварително загрята фурна на 180 градуса вашия шаран в тесто за приблизително 40 – 45 минути или докато тестото стане златисто.
Сервирате в подходящо за случая плато. Може да гарнирате с билки като босилек, мащерка, магданоз и ли по ваш вкус, заедно с парченца лимон и да се насладите на този вкусен рибен деликатес.
Успех!
Този пълнен шаран в тесто с ориз, стафиди и орехи е чудесно основно ястие към никулденската трапеза. Съчетавайки свежестта на рибата със сладостта на стафидите и текстурата на орехите, пълнения шаран ще задоволи и най-капризните.
Честит Никулден и добър апетит!
На вашето внимание предоставяме още една рецепта за пълнен шаран на фурна с ориз и праз. За любителите на пушени и веяни специалитети предлагаме рецепта за вкусна пушена риба с майонеза.