Пълнен шаран с ориз и праз – чудесно предложение за наближаващия празник. Никулден е един от най-почитаните ни зимни празници. На този ден празнуват и всички рибари, моряци, пътешественици, авантюристи и банкери. Едно от поверията гласи, че на този ден се яде риба, най-добре шаран.
На този ден се приготвят също така и обредни хлябове и постни ястия, като сарми, боб, чушки, варено жито и царевица. Домакинята замесва обреден хляб, които украсява с фигура на риба, лодка или друг образ символизиращ светеца Свети Николай Чудотворец.
Пълнен шаран с ориз
Ето и нашата рецепта за този така любим празник на малки и големи.
Необходими продукти за пълнения шаран
- 1 щаран над 2,5 кг;
- 3 стръка праз лук;
- 1 глава кромид лук;
- 1 зелена чушка;
- 30 гр. ориз;
- 1/2 ч.ч. олио;
- 1 ч.ч. бяло вино;
- 1 ч.ч. вода;
- пушена сланина;
- джоджен;
- магданоз;
- черен пипер;
- 50 мл.олио;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
Почистете шарана от люспите и вътрешностите, измийте го добре и го подсушете. направете прорези през 2-3 см. от двете страни на гръбнака. Рибата се посолява и в разрезите се слагат парченца пушена сланина или бекон.
Плънка за пълнен шаран с ориз
Нарежете праза и лука и ги задушете за кратко в малко мазнина и вода, към тях прибавете чушката, ориза и подправките. Гответе още 7-8 мин. Към плънката добавете и орехите. Напълнете шарана с готовата плънка и го зашийте добре.
Поставете напълнения шаран в дълбока тава и го полейте с виното, олиото и вода. Печете рибата на 150 градуса, като от време на време я поливате със соса, в който се готви. Печете рибата около 1,5-2 часа докато се зачерви и остане на мазнина. Поднесете ястието в подходящо сервизно плато, като го украсите с лимони и зеленчуци по желание.
Успех!
Ако нашата рецепта за пълнен шаран с ориз и добавен праз ви е харесала, вижте и другите ни предложения за пиле с кисело зеле и постно прясно зеле в тенджера.