НачалоРецептиПържено пиле - рецепта...

Пържено пиле – рецепта от Мали

Храните като, пържено пиле са онзи тип ястия, които завладяват сетивата ни с хрупкавата си коричка и крехко месо. Тази храна, колкото и вредна да е според мнозина, поради самия процес на запържване на храните си има и своите положителни качества.

Тя се радва на огромна популярност по целия свят и е обичана от хора от всички възрасти. Въпреки семплата подготовка и начин на приготвяне, пърженото пиле има свой уникален чар и вкус, който ни подтиква към гурме приключения. Днес ще представим един малко по-различен прочит на пържено пиле по рецепта от Мали.

Пържено пиле по малийски

Тази рецепта включва освен пилешко месо и смес от фъстъци и фъстъчена мазнина. Ако не ви допада идеята за пържени храни, може да заместите мазнината, като използвате еър фрайър за сготвяне на месото, за получаване на характерната хрупкава коричка и съответно мазнината от фъстъци отпада, като компонент ор рецептата.

Необходими продукти

  • 1 цяло пиле;
  • 150-250 гр. белени фъстъци (опечени);
  • мазнина за готвене (фъстъчено олио, но ако не ви се намира може и слънчогледово);
  • 200-300 мл вода;
  • черен пипер и сол на вкус.

Как се прави пържено пиле по Малийски

Измийте и почистете едно цяло пиле, след което го сложете да се пече на фурна с малко мазнина. За предпочитане е пилешкото месо да е от бройлер, за по-крехък вкус.

След като е почти готово, го изваждате, преди да е напълно опечено. Нарязвате на парчета (порции) и го заделяте настрана.

Счуквате печените фъстъци без люспите и ги слагате в съд за готвене, като добавяте и водата. Така готвите до получаване на гъста каша.

Междувременно овкусявате пилешките порции месо на вкус, със сол и черен пипер, след което ги овалвате в така получилата се каша фъстъци.

Запържвате парчетата пилешко до зачервяване в гореща фъстъчена мазнина, а ако не разполагате с такава, като алтернатива може да ползвате обикновено слънчогледово олио и друга мазнина по ваша преценка.

Това е! Вече знаете как се прави пържено пилe по една рецепта от западна Африка и по-точно държавата Мали.

Да ви е сладко!

5 факта за сготвеното пържено пиле

  1. Историята на ястието пържено пиле започва в САЩ, където през 1930-те години става популярно ястие, като най-известният вариант е създаден от известния ресторантьор Харланд Сандърс, основател на веригата за бързо хранене KFC.
  2. За подготовката на пърженото пиле се използва често различни видове панировка, които придават на ястието характерната хрупкава коричка.
  3. Пърженото пиле е обичана храна в заведенията за бързо хранене в много кухни по света, включително южноамериканската, азиатската и африканската кухня. В различните региони се използват различни подправки и методи на приготвяне.
  4. Този вид храна е известен с високото си съдържание на протеини, но също така с немалкото количество мазнина, която се попива от коричката му.
  5. Въпреки популярността си, пърженото пиле е храна, която трябва да се консумира с умереност, поради високото си съдържание на калории и мазнини.

Нужно е да отбележим, че продължителната и дългосрочна употреба на запържени храни, според редица изследвания, може да доведе до отделяне на холестеролни плаки, което пък от своя страна способства за повишаване на кръвното налягане.

Ако вече сте пробвали тази рецепта, може да прегледате друга, а именно пържено пиле по американски. За тези които са почитатели на печеното месо, ето една изпитана рецепта за вкусно печено пиле с ориз на фурна.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...