Пържен шаран с царевично брашно

Пържен шаран с царевично брашно, хрупкав, сочен и вкусен. Шаранът е неизменна част от нашата кулинарна традиция, особено около празници като Никулден.

Това рибно ястие символизира плодородие, здраве и семейно единство. Един от най-популярните и обичани начини за приготвяне на шаран е пържен и то с такова брашно.

Тази техника придава уникална хрупкавост и златист оттенък на рибата, като същевременно подчертава нейния естествен вкус.

Царевичното брашно, използвано в панировката, добавя лек сладникав вкус и прави ястието още по-апетитно. Освен че е лесна за изпълнение, тази рецепта предлага много възможности за експерименти с подправки и гарнитури.

Рецепта за пържен шаран с царевично брашно

Необходими продукти:

  • 1 средно голям шаран (около 1,5 кг)
  • 200 г царевично брашно
  • 50 г бяло брашно (по избор, за по-хомогенна панировка)
  • черен пипер на вкус
  • червен пипер (по желание)
  • 1-2 лимона
  • сол
  • олио за пържене (около 300 мл)

Начин на приготвяне:

Пържен шаран с царевично брашно

Почистете шарана добре от вътрешностите и люспите. Измийте го обилно с вода и го подсушете с кухненска хартия. Нарежете рибата на порционни парчета, обикновено филета или шайби.

Натъркайте парчетата риба със сол, черен пипер и малко лимонов сок. Оставете ги да се мариноват за 20-30 минути, за да поемат ароматите.

Пържен шаран с царевично брашно

В голяма купа смесете царевичното брашно, сол, черен пипер и, ако желаете, червен пипер. Добавете бяло в панировката за да стане текстурата по-фина.

Оваляйте всяко парче риба в сместа, като внимавате да покриете добре всички страни. Загрейте олиото в дълбок тиган на средно висока температура. За да проверите дали е достатъчно горещо, пуснете щипка брашанце в тигана, ако започне да цвърчи, олиото е готово.

Пържен шаран с царевично брашно

Пържете парчетата риба, докато станат златисти и хрупкави, обикновено 4-5 минути от всяка страна. Извадете ги и ги оставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Поднесете вашият пържен шаран с царевично брашно топъл, гарниран с лимонови резенчета и свежа салата. Класическа гарнитура за това ястие е картофено пюре, зелена салата или задушени зеленчуци.

Съвети и тънкости за по-вкусен шаран

Пържен шаран с царевично брашно

Можете да експериментирате с различни подправки, като чесън на прах или мащерка за по-наситен вкус.

За по-модерен вариант поднесете шарана с киноа или микс от зеленина с дресинг от балсамов оцет и зехтин.

Ако избягвате глутена, използвайте само царевично брашно или го комбинирайте с оризово.

Пържен шаран с царевично брашно е вкусно ястие и символичен елемент на празничната трапеза за Никулден. Тази  придава на шарана хрупкава текстура, наситен вкус и ароматът. Подготовката изисква минимално усилие, но резултатът е впечатляващ – доказателство, че класическите рецепти никога не излизат от мода.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано