Градина

РАЗКРИТИ: 5-те най-големи мита за отглеждане на домати

Що се отнася до отглеждането на домати, няма недостиг на съвети, а някои от тях се предават от поколение на поколение.

За наше щастие има изследователи, които подлагат тези изпитани във времето съвети на проверка. И така, кои препоръки са се оказали нещо повече от градински мит?

Нека разгледаме най-често срещаните митове за отглеждането на домати и науката, която наистина работи в тези случаи.

1. Добавянето на английска сол или яйчени черупки към дупката за засаждане предотвратява върховото гниене на доматите

Това е един от най-разпространените градински митове. Част от причината за това се основава на научната истина, че гниенето на доматире се причинява от недостиг на калций. Черупките на яйцата съдържат калций, така че градинарите са сметнали, че ще отстранят недостига на калций. Факт е, че няма да го направят. Ще отнеме твърде много време за да се разградят!

Защо вярваме в английската сол? Добър въпрос, но това е наистина смешно. Тя дори не съдържа калций. В крайна сметка, тя не правят нищо, за да компенсират гниенето на цветовете.

Калцият, от който се нуждаят вашите домати за здрави плодове, почти винаги присъства в почвата по естествен път. Необичайно е почвата да е с недостиг на калций. И така, защо гниенето на плодовете е толкова често срещано? Ами, калцият е там, но не може да премине през растението до плода.

Постоянната вода е това, което позволява на растението да транспортира калций от почвата до зреещите плодове. Тези характерни кафяви петна по долната част на домата са индикация, че трябва да коригирате поливането си, а не нивата на калций.

Водата, осигурена чрез маркуч за напояване или капково напояване, почти винаги решава проблема с гниенето на цветовете. Това е така, защото постоянното подаване на вода от тези системи позволява на растението ефективно да преработва калция и други хранителни вещества в почвата.

Много градинари все още послушно добавят яйчени черупки в дупката на доматите си. Разграждането на тези черупки отнема твърде много време, за да осигурят хранителна полза навреме, за доматените растения.

Ако ссе още не сте убедени, аправете почвен тест. Това е лесен и евтин начин да се уверите дали почвата ви е с недостиг на калций. Той ще ви предостави и важна информация за pH на почвата и какви добавки наистина ще подобрят почвата ви като цяло.

Ако почвеният тест установи, че почвата ви се нуждае от калциева добавка, използвайте доломитна вар. Тези богати на калций минерали ще се разградят бързо, за да бъдат достъпни за вашите домати през вегетационния период.

Виж още: Поливане на домати с йод

2. Английската сол е добър градински тор

Друг градински мит. Английските соли всъщност са магнезиев сулфат. Растежът на растенията наистина изисква магнезий за здравословен растеж, но са му необходими много други важни хранителни вещества, които английската сол не осигурява.

Азотът, фосфорът и калият са основните хранителни вещества, необходими на растенията, и тези три най-важни се използват на различни нива, в зависимост от етапа, в който се намира растението. Например, азотът е най-важен за здравословното развитие на листата.

Почвата рядко е с недостиг на магнезий. И тук най-добрата стъпка е да направите почвен тест, за да определите от какво липсва на почвата. В края на краищата е също толкова възможно почвата ви естествено да съдържа твърде много от определено хранително вещество или минерал и това също не е добре. Така че не искате да изострите вече съществуващото свръхпредлагане, като добавите още нещо.

Когато обработвате почвата си, помислете за използването на органични торове. Има редица причини, поради които органичните хранителни вещества са по-добрият избор за здравето на почвата, здравето на растенията и здравето на околната среда.

Що се отнася до английската сол, запазете я за ваната и облекчаване на болките, причинени след дълъг ден в градината.

Виж още: Как да отгледаме домати с тънка ципа

3. Яйчени черупки, утайка от кафе и бананови обелки ще подобрят здравето на растенията, когато бъдат добавени към или около дупката на засаждане.

Не. Поне не и скоро. Добавянето на нещо към дупката за засаждане може да ви донесе удовлетворение, сякаш правите допълнителни усилия за вашите растения. Но факт е, че тези отпадълни материали просто не предлагат голяма незабавна полза, когато се добавят към почвата.

Въпреки че ще се разградят, усвояването на хранителните вещества от тези продукти се случва бавно. Като се има предвид необходимото време и другите полезни хранителни вещества, от които растенията се нуждаят така или иначе, имате много по-добри възможности да подобрите здравето на вашите растения.

Не се фокусирайте върху дупката за засаждане. Вместо това, добавете качествени добавки към цялото градинско легло.

Представете си, че някой ви дава чаша с магическа отвара за здраве. Бихте ли потопили пръста си вътре или може би бихте ли я намазали по лицето си, за да подобрите здравето само на тази част от тялото си? Не, бихте искали да направите цялото си тяло здраво, като изпиете отварата, за да може тя да се разпространи през организма ви и да подобри цялостното ви здраве, нали?

Същото важи и за почвата, а компостът е магическа отвара. Хранителната мрежа в почвата ще преработи хранителните вещества, намиращи се в компоста, и ще ги достави в цялата ви градинска леха, за да бъдат достъпни за всички ваши растения, когато и как се нуждаят от тези хранителни вещества.

Ето тук важи правилото: Подхранвайте почвата си и нека почвата ви да подхранва вашите растения.

Яйчени черупки… Тези яйчени черупки са предназначени за компостната купчина, където ще се разградят, за да осигурят богата на хранителни вещества добавка, която ще подобри здравето на цялата градина и на всичките растения.

Ако сте твърдо решени да добавите черупки от яйца, бананови обелки или утайка от кафе в дупката за засаждане, това е добре. Просто смачкайте или разкъсайте по-големите частици на възможно най-малки парчета, за да ускорите процеса на разлагане.

Най-доброто решение е да добавите тези материали към компоста си. Те са чудесно допълнение към компостната купчина. След като се разградят, хранителните вещества от тях ще бъдат лесно достъпни за всички растения във вашата градина.

Виж още: Не изхвърляйте листата от домати след подрязване

4. Оставяме домата на растението, докато узрее напълно, за най-добър вкус вместо да го скъсаме малко по-рано

Това е поредня мит. Сещате ли се за онези безвкусни домати от супермаркета? Разбира се, те се берат много преди да узреят, но зад това стоят редица причини.

И така, има ли значение времето на откъсване на домата, когато става въпрос за вкусът? Абсолютно, а най-доброто време за бране е след като малко повече от 50% от плода на домата започне да се оцветява (например, половината е розово-зелена, а другата половината розова/червена), той е достигнал етапа на бране. В този момент плодът на домата вече е пълен с всичко необходимо, за да развие пълен вкус.

Ако берете плодовете, преди да са напълно узрели, ще се предпазите от много главоболия и вредители. Брането преди пълно узряване също така предотвратява разцепване или напукване, което може да бъде причинено от попадане на вода върху узрялата плът.

Оставете плодовете да узреят напълно на стайна температура. Няма да загубите никакъв вкус, качество или хранителна стойност и дори можете да ускорите процеса, като повишите или намалите температурата на съхранение.

Никога не поставяйте доматите на какъвто и да е етап в хладилник. Всяка температура под 10 градуса по Целзий ще повлияе на клетъчните стени на плода и ще влоши вкуса и текстурата им.

Виж още: Не засаждайте близо до домати, тези растения

5. Премахнете издънките на доматите, за да увеличите производството на плодове (колтучене)

Да, и това е градински мит. Издънките по доматените растения няма да намалят производството на плодове или размера им. Всъщност те създават повече възможности за плододаване. Дали трябва да запазите някои или всички издънки зависи повече от вашите пространствени ограничения и опорна конструкция, която ползвазюте.

Ако не сте сигурни как да разпознаете издънка на дома, потърсете ъгъла от 45 градуса между стъблото на растението и листната дръжка. Издънката пониква в основата на този ъгъл от 45 градуса. Ако я оставите да расте, тя ще се развие в друго стъбло, което от своя страна ще развие свои нови издънки.

Когато осъзнаете, че от една издънка ще израснат още издънки, които ще израснат още повече и повече, започвате да разбирате как доматените растения стават толкова гъсти и то много бързо. Надяваме се, че това ви помага да осъзнаете и че премахването или оставянето на издънките е начинът, по който управлявате общия размер и форма на развиващото се растение.

Всяка издънка, на която е позволено да се развие в стъбло, ще даде плод, с достатъчно време през сезона. Така че всяка издънка, оставена да расте, ефективно ще удвои производството на плодове на растението, ако целта е повече плодове.

Ако обаче позволите на растението да стане твърде гъсто, ще ограничите движението на въздуха и светлината във вътрешността на растението, а това може да попречи на плододаването и да насърчи развитието на болести.

Тъй като детерминантните домати растат до определен размер и зараждат всички плодове наведнъж, ще имате по-добър добив, ако не подрязвате нито една от издънките (ако не ги колтучите). Именно издънките на индетерминантните доматени растения изискват вашето внимание.

Когато решавате дали да премахнете доматена издънка от вашето индетерминантно растение, вземете предвид няколко неща. Имате ли налична опора за евентуалното тегло на развиващия се клон и плодовете? Ще доведе ли това до пренаселеност в пространството? Остава ли достатъчно време през вегетационния период, за да се позволи на плодовете да се завържат?

Бъдете стратегически настроени и не се страхувайте да експериментирате. Стига да наблюдавате резултатите от избора си, това ще бъде ценен урок за бъдещите сезони на домати.

И един последен съвет: Ако оставите повече издънки и в резултат на това имате по-голямо и по-гъсто растение, отколкото сте свикнали да отглеждате, помислете за хранителните вещества, които трябва да осигурявате през сезона.

По-голямо растение, което произвежда повече плодове, ще изисква повече хранителни вещества, отколкото сте осигурили за по-малко растение. Намирането на правилния баланс на хранителни вещества за вашите растения може да изисква известни проби и грешки, но вашите растения могат да бъдат ваш водач, стига да обръщате внимание на фините сигнали, които те ви изпращат през целия сезон.

Виж още: Пръскане на домати с мая и йод

снимка: Adobe, колаж: Тами

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

ПРЕПОРЪЧАНО