НачалоГрадинаРазлика между зеле Кьосе...

Разлика между зеле Кьосе и Балкан?

Каква е разликата между зеле кьосе и балкан? Всички сме чували за зеле „Кьосе“ и не толкова популярното зеле сорт „Балкан“, макар по нищо да не отстъпва за направата на зимнина от кисело зеле. Тези два сорта зеле са познати като най-подходящите български сортове и с добри вкусови качества, те са крехки и подходящи за целта.

Разлика между зеле Кьосе и Балкан

Кьосето е вид български сорт зеле, който се радва на голяма популярност. Повечето хора си мислят че, ако не е кьосе, киселото зеле няма да е хубаво. Истината обаче е, че и от зеле сорт Балкам се получава изключително вкусно зеле. Но да не разтягаме локуми, ето и какви са основните различия между двата сорта. Истината е че, понякога двата сорта са трудно различими поради сходството им, но не и невъзможно разбира се.

Зеле Кьосе 17

Българското зеле Кьосе 17 е със средно едра, но компактна розетка. Цветът на зелката е тревистозелен, като се отличава със лек налеп. Главите на зелето Кьосе са с изпъкнало чело. Зеле Кьосе 17 е изключително подходящ сорт за прясна консумация и консервиране. Много предпочитан сорт за производство на кисело зеле.

Зеле Балкан

Сорта „Балкан“ има средна по големина розетка, леко приповдигната, но същевременно компактна. Характерно за този сорт е, че става по-голям и това е една от разликите с Кьосето. Листата на зелето Балкан са с тревистозелен цвят и леко набраздени. Характерно при този сорт е изправеното чело над розетката.

Ако трябва да обобщим какво точно да гледате, то се състои в следното:

  • зелето Балкан често е чести по-голямо от Кьосето;
  • главите на сорта Балкан са с приповдигнато чело, докато сорта Кьосе има леко изпъкнало чело (розетка);
  • зеле кьосе има 5 броя жилки отдолу на кочана;
  • сортът Кьосе е по-лек на тегло от сорта балкан.

Разбира се по-предпочитания от хората сорт е Кьосето, но и от сорта Балкан се  получава добро кисело зеле.

Вече знаете и някоя друга разлика между зеле кьосе и сорта балкан, по която да ги различавате.

И не забравяйте, че киселото зеле макар и „сладко“ със своя добър киселинен вкус е доста солено и не трябва да се прекалява с него, особено за хората с проблеми с кръвното налягане.

Разгледайте и нашето предложение за днес, а именно: разход на гориво и как да спестите + калкулатор.

Виж още:

Пресичане на кисело зеле с калиев сорбат и защо да предпочетем да предпочетем  калиев сорбат вместо с натриев бензоат.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Морковена торта с маскарпоне

Всички обичаме торти и най-често те са еднотипни от няколко блата, слепени с крем, но тази рецепта за морковена торта с маскарпоне, ще разчупи...