Каква е разликата между зеле кьосе и балкан? Всички сме чували за зеле „Кьосе“ и не толкова популярното зеле сорт „Балкан“, макар по нищо да не отстъпва за направата на зимнина от кисело зеле. Тези два сорта зеле са познати като най-подходящите български сортове и с добри вкусови качества, те са крехки и подходящи за целта.
Разлика между зеле Кьосе и Балкан
Кьосето е вид български сорт зеле, който се радва на голяма популярност. Повечето хора си мислят че, ако не е кьосе, киселото зеле няма да е хубаво. Истината обаче е, че и от зеле сорт Балкан се получава изключително вкусно зеле. Но да не разтягаме локуми, ето и какви са основните различия между двата сорта. Понякога двата сорта са трудно различими поради сходството им, но не и невъзможно разбира се.
Зеле Кьосе 17
Българското зеле Кьосе 17 е със средно едра, но компактна розетка. Цветът на зелката е тревистозелен, като се отличава със лек налеп. Главите на зелето Кьосе са с изпъкнало чело. Зеле Кьосе 17 е изключително подходящ сорт за прясна консумация и консервиране. Много предпочитан сорт за производство на кисело зеле.
Зеле Балкан
Сорта „Балкан“ има средна по големина розетка, леко приповдигната, но същевременно компактна. Характерно за този сорт е, че става по-голям и това е една от разликите с Кьосето. Листата на зелето Балкан са с тревистозелен цвят и леко набраздени. Характерно при този сорт е изправеното чело над розетката.
Ако трябва да обобщим какво точно да търсите и за какво да се оглеждате, то се свежда до следното (но не само):
- зелето Балкан често е по-голямо от Кьосето;
- главите на сорта Балкан са с приповдигнато чело, докато сорта Кьосе има леко изпъкнало чело (розетка);
- зеле кьосе има 5 броя жилки отдолу на кочана (търсете и други белези, често се срещат други хибридни сортове с 5 жилки);
- сортът Кьосе е по-леко на тегло от сорта балкан.
Разбира се по-предпочитания от хората сорт е Кьосето, но и от сорта Балкан се получава добро кисело зеле.
Вече знаете, някоя друга разлика между зеле кьосе и сорта балкан, по която да ги различавате.
И не забравяйте, че киселото зеле макар и „сладко“ със своя добър киселинен вкус е доста солено и не трябва да се прекалява с него, особено за хората с проблеми с кръвното налягане.
Виж още:
Пресичане на кисело зеле с калиев сорбат и защо да предпочетем да предпочетем калиев сорбат вместо с натриев бензоат.