Ето каква е разликата между зехтин и маслиново масло​

Зехтинът и маслиновото масло са две съставки, които често се използват в кухнята и здравословното хранене, но много хора не разпознават в действителност разликата между тях.

Въпреки че и двете се получават от маслини, начинът им на производство и качеството имат коренна разлика.

В тази статия ще разгледаме каква е разликата между зехтин и маслиново масло​, като се фокусираме върху техния произход, методите на извличане, ползите за здравето и употреба в кухнята.

Каква е разликата между зехтин и маслиново масло​?

Маслиновото масло е продукт, който се извлича от субстрата (изходното вещество), използван за добиване на екстра върджин маслото, следователно, то не е толкова качествено. Екстра върджин зехтинът е най-качественото масло от маслини, тъй като не преминава през термична обработка, което му позволява да запази своите естествени аромати и хранителни качества. То е с ниска киселинност, за разлика от рафинираните масла, които преминават през процес на пречистване, който премахва някои от техните полезни съставки.

Рафинираните масла като върджин зехтинът и лампанте зехтинът, от друга страна, обикновено са масла, които се получава чрез малко по-различна обработка на маслините. Това включва не само механичното пресоването, но и химическото извличане с разтворители, което води до получаване на продукт с малко по-различен вкус и хранителни свойства. Често тези масла са с по-ниско качество в сравнение с екстра върджин маслото, затова и може да съдържа с себе си повече добавки, които да подобрят вкуса или стабилността му.

Ползи за здравето

И двата вида масло съдържат полезни мазнини, които могат да бъдат от полза за сърдечно-съдовото здраве. Зехтинът, особено екстра върджин, е богат на антиоксиданти и витамин Е. Те могат да помогнат значително за намаляването на възпаленията и да заздравят имунната система. Той е известен също и с това, че може да помогне за понижаването на лошия холестерол (LDL) и да увеличи добрия холестерол (HDL).

Маслиновото масло също е добър източник на полезни мазнини и антиоксиданти. Но поради факта, че се получава от субстрата, използван при получаването на екстра върджин зехтина може да съдържа по-малко хранителни вещества. Въпреки това, то все още остава здравословен и надежден избор за готвене.

Употреба в кухнята

Изборът между зехтин и маслиново масло често зависи от това какво ястие приготвяте. Ако готвите на висока температура или пържите, маслиновото масло ще бъде по-подходящо, тъй като е по-стабилно при високите температури. Ако пък искате да добавите характерният вкус на маслините в салатата или друго студено ястие, зехтинът е идеалният избор.

Разликата между зехтин и маслиново масло​, убягва на доста голям процент от хората в днешно време. Зехтинът и маслиновото масло, въпреки че произлизат от един и същи източник, имат значителни разлики по отношение на производството, качеството и хранителната стойност. Въпреки различията им, и двете масла предлагат своите уникални ползи и могат да бъдат включени в ежедневната ни диета за по-здравословен начин на живот.

Виж още:

Масло от вечерна иглика: ползи при някои здравословни състояния

Ефективно ли е масло от розмарин за растеж на косата

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано