Разлика между лимонтузу и лимонена киселина

Лимонтузуто и лимонената киселина са често използвани продукти в ежедневието и кулинарията, но много хора не знаят каква всъщност е разликата между тях.

Макар и да имат някои сходства, те се различават по не малко черти, като химически състав, приложение и начин на производство.

В статията ще научите не само каква е основната разлика между лимонтозу и лимонена киселина, но и кое точно от двете да използвате в по следващите ви ежедневни нужди.

Лимонтозу и неговото приложение

Лимонтозу, както го знаем от едно време е нищо повече от винена киселина (C4H6O6) –  прахообразно вещество, което се получава по синтетичен път. То често има приложението да се използва като заместител на прясно изцеденият лимонов сок в различните рецепти, супи или за заместване на лимонена киселина.

Лимонтузуто също така намира приложение и в козметичната индустрия при създаването на различните видове пилинги за кожа.

Лимонена киселина и нейното значение

Лимонената киселина (E330), от друга страна, е органично съединение, което се концентрира в много плодове, като лимони и лайм, но може и да се синтезира и изкуствено. Тя е химическо съединение (C6H8O7) и се използва основно в хранителната и фармацевтичната индустрия.

Тя е често срещана съставка в безалкохолните напитки и конфитюрите, тъй като спомага за запазване на техния вкус и качество. Използва се и в много фармацевтични продукти, поради причината че стабилизира поддържането на киселинно-алкалният баланс в организма.

Лимонената киселина се използва масово и в производството на сода за хляб и различни добавки за храна. Всички тези нейни приложения безспорно я правят важен елемент в съвременното производство и кулинария.

Разликите между лимонтузу и лимонена киселина

Главната разлика между лимонтузу и лимонена киселина се намира в тяхната химична структура и начин на производство. Лимонтузу се използва основно в кулинарията за придаване на вкус и аромат на ястието или напитката. А лимонената киселина се използва в много по-широка употреба в химическата индустрия, фармацевтиката и козметиката.

Лимонтузу и лимонената киселина могат да изглеждат сходни, но се различават по не малко неща. Лимонтузу е по-подходящ за кулинарни цели, докато лимонената киселина дава много повече приложение в много индустриални процеси. В заключение изборът между тях зависи изцяло от вашите конкретни нужди и желано приложение.

снимка: Adobe

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано