Надали съществува българин, който да не е чувал за ракията, а повечето дори и са вкусвали от това алкохолно питие. Несъмнено тази алкохолна напитка е емблематична за България, а автентичният ѝ вкус я прави отличен аперитив за традиционните ястия в българската кухня.
Научете повече за някои от най-добрите съчетания на българската кухня с ракията и рецепти за постигането на неповторим вкус и аромат чрез изброените комбинации. Повече по тази кулинарна тема споделя екипът на онлайн магазин Сид Шоп.
Повече за алкохолната напитка
Това е алкохолна напитка, която е тясно свързана с традициите и историята на България. Тя датира векове назад, а за направата на този дестилат се използват различни суровини, което определя и разнообразието от видове – гроздова, сливова, кайсиева, дюлева, крушова и много други.
Алкохолното съдържание на напитката варира, като при някои видове домашна ракия може да достигне до 60%.
За да се запазят вкусовете и ароматите възможно най-добре, се препоръчва съхранение в стъклен съд на по-студени температури. Напитката се сервира охладена в комбинация с различни ястия.
Традиция и комбинации
Ракията се съчетава успешно с различни топли и студени ястия, като сред най-емблематичните за България съчетания се открояват следните.
Ракия с овчарска и шопска салата
Несъмнено това е една българска класика, която се превръща в любимо съчетание и на чужденците, които дръзнат да опитат. Шопската и овчарската салата се комбинират отлично с ракия. Поднесете ги с охладена ракия и се насладете на умерената и умела комбинация от вкусове и аромати.
Греяна ракия със сирена и месни деликатеси
Съчетанието на ракия с месни деликатеси и сирена е повече от отлично. Поднесете греяната ракия с овче, краве или козе сирене, луканка, пастърма или друг колбас.
За целта ще ви бъде необходимо да си приготвите греяна ракия. Тя е бърза и лесна за приготвяне:
- съставки – препоръчително е да използвате сливова, гроздова или дюлева ракия, защото при затоплянето те отделят силни аромати. Ще ви бъде необходим още подсладител – можете да използвате мед или захар. Ако обичате дълбоките и комбинирани вкусове, може да добавите щипка канела, карамфил, анасон и други съставки по избор;
- приготвяне – смесете съставките в малка касерола, като количеството на питието зависи от вашите предпочитания. Затоплете на слаб огън и след достигане на желаната температура и вкус сервирайте в подходящ съд.
Тази комбинация е много популярна, особено през по-студените месеци от годината. Добавете и кисели краставички или туршия за балансиран вкус.