понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София
НачалоГрадинаРанно засаждане на картофи...

Ранно засаждане на картофи и отглеждане

Картофите са основна храна за много хора по света. Те са питателни, с дълъг срок на съхранение и може да се превърнат в много вкусни ястия. Ето защо много хора отделят толкова много усилия и внимание за отглеждането на тази кореноплодна култура.

Експертите по градинарство съветват, че е време да започнете подготовката за засаждане на картофите сега, а именно през месец февруари, най-късно до началото на месец март.

Как да изберем картофи за засаждане

Преди да купите посадъчен материал, обърнете внимание на два фактора: почвата във вашата градина и сорта на кореновата култура. То трябва да бъде адаптирано към климатичните условия във вашия район, така че да издържа дори на неблагоприятни климатични условия и да се чувства добре в почвата, където ще бъде засадено.

Други важни фактори са времето на узряване на зеленчука –  колкото по-кратко е лятото, толкова по-бързо трябва да достигнете до пълен размер на картофа, както и устойчивостта на сорта към болести и неприятели. В допълнение, ранните сортове не са подходящи за дългосрочно съхранение. За зимни запаси са подходящи само средни и късни сортове.

Какво да знаете за избора на грудки

Специалистите по градинарство твърдят, че оптималното тегло на плодовете за засаждане в земята трябва да бъде между 40 и 100 грама. По-малките грудки нямат хранителни вещества, а по-големите не никнат толкова добре. Прекомерното торене пък прави кълновете мързеливи и нископродуктивни.

Обърнете внимание и на признаци на заболяване и увреждане, както и на броя на „очите“. Всяко от тях е пъпка, така че е по-добре да изберете тези клубени, които имат най-много „очи“, като в същото време те трябва да са малки.

Как да подготвим почвата за засаждане на картофи

засаждане на картофи

За да създадете оптимални условия за отглеждане на този кореноплоден зеленчук, трябва да се уверите, че градинските лехи имат изложение, до което да достига достатъчно слънце и почвата да бъде добре затоплена. Почвата също ще трябва да бъде плевена, изкопана и наторена с хумус или компост в доза  8-10 кг на квадратен метър.

Картофите се засаждат в земята на около 10 см дълбочина и се поставят с кълновете нагоре. Разстоянието между дупките трябва да бъде 30 см, а между редовете – 70 см. Грижата за младите растения включва редовно поливане и торене. Също така е важно да защитите картофите от вредители като колорадски бръмбари, къртици и др.

Торене след засаждане на картофи

Домашните градинари могат да прилагат общ тор или добре угнил оборски тор върху леглото за семена. Ако оборският тор не е отлежал добре, той може да изгори картофите и евентуално да внесе болести и семена от плевели. В такъв случай той трябва да се приложи есента преди засаждането.

Оборският тор обикновено насърчава струпясването по клубените. Торът трябва да се постави в лента на 5-6 см под и също толкова встрани от мястото, където ще сложите грудката. Избягвайте досега на тор в директен контакт със клубените, тъй като това може да доведе до изгаряне на кълнове или други повреди.

Ако изглежда, че растенията стават жълто-зелени в средата на сезона, нанесете азот на гранули по стените на лехите и го нагрейте леко или го полейте с вода. Избягвайте прекомерното прилагане на азот, тъй като това може да забави развитието на грудките в полза на растежа на листната маса, което води до по-нисък добив. Най-добрият начин да се определят нивата на почвеното плодородие и нуждите от тор е да се вземе проба от почвата преди засаждането.

Какъв вид тор трябва да използваме?

Може да изберете тор в съотношение 15-30-15, който съдържа 15% азот, 30% фосфор и 15% калий.

Колко често да поливате?

Почвата трябва да се поддържа влажна, но не мокра, за успешно производство на картофи. Картофите имат доста плитка коренова система, дълбока около 40 см. Те се нуждаят от изобилие от кислород и не се представят най-добре в компактни почви. Те вземат по-голямата част от водата от горните 20-30 см. Внимавайте да не прекалите с поливането през първите няколко седмици след засаждането.

Когато картофите поникнат, правете напояване, така че растенията да получават влага на всеки пет дни. Почвата трябва да е влажна на дълбочина около 60см. Подлагането на картофените растения на воден стрес ще намали добива и ще доведе до деформирани клубени. Индикаторите за стрес включват увяхващи листа и тъмно сиво-зелена зеленина. Максималното използване на вода се получава по време на бързото развитие на клубените. Когато листата започнат да пожълтяват и умират, намалете поливането, за да предотвратите загниване на зреещите грудки.

Вредители след засаждане на картофи

вредители по картофите

Насекоми

Често срещаните насекоми в домашната градина, засягащи картофите, могат да включват листни въшки, бълхи, колорадски бръмбари, червеи и личинки. Повечето могат да бъдат третирани с инсектициди или инсектицидни сапуни за тези, които предпочитат органичните методи. Можете също така да премахнете колорадските бръмбари на ръка, ако градината ви е малка.

Плевели

Най-лесният контрол на плевелите в домашната градина е окопаване, издърпване и/или леко култивиране, преди растенията да достигнат 20-30 см на височина. Избягвайте култивиране след този етап, тъй като може да настъпи увреждане на корените и развиващите се грудки, което да доведе до загуба на добив.

Картофените растения са по-способни да се конкурират с плевелите на този етап, намалявайки необходимостта от много допълнителен контрол на плевелите.

Болести

Болестите по картофите могат да се пренасят от семената, от почвата или придобити по време на вегетационния период. За да избегнете много от тях, купувайте сертифицирани картофи за посев. Незабавно отстранете всички растения, които са малки, пожълтели или болни. Най-разпространените болести в домашната градина включват обикновено струпясване, ранна или късна мана, розово гниене и черен нагар.

Може  ли да използвате картофи от магазина за засаждане?

Картофите от магазините за хранителни стоки не са подходящи. Повечето са третирани с инхибитори на покълването, за да се предотврати поникването на грудката.

снимки: stock.adobe.com

Виж още: Картофи Сорая, засаждане и отглеждане

Рецепта за златисти картофи с хрупкава коричка

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Видове маникюр – модерни форми на ноктите

Не подценявайте силата на промяната на формата на ноктите и различните видове маникюр. Дори и най-минималистичният маникюр може да се превърне в печеливш  правилното...