НачалоГрадинаРанно отглеждане и засаждане...

Ранно отглеждане и засаждане на маруля през февруари и март

Ако искат да имате домашно и екологично отгледана маруля за началото на пролетта или Великден, то сега е момента да направите вашия разсад.

Засаждане на маруля

Марулята е култура която расте и при по-ниски температури, но може да се отглежда през цялата година в оранжерия, ако изберете правилните сортове. Винаги проверявайте правилното време на сеитба върху пакета, за да си гарантирате успех. Някои сортове се справят по-добре през зимата и няма да прорастат, ако бъдат засети през лятото и обратно.

Ако избирате маруля за засаждане между септември и края на февруари изберете зимен сорт, а за засаждане от март до август изберете летен сорт маруля.

Има много различни видове маруля, които са подходящи за различни цели, като най-често се разделят на две общи групи. Такива, които се отглеждат за листа и такива които са с ясно разграничаваща се сърцевина.

Февруарска сеитба на маруля

засаждане на маруля

  • семената могат да се засяват в клетъчни тави и растенията могат да се пренесат в парник, когато са около 3-5 см на височина;
  • ако използвате гранулирани семена, издълбайте дупка във всяка килийка с дълбочина около 5мм, пуснете семето в нея и полейте добре, за да може обвивката на семената да се разцепи по-лесно. Покриването не е от съществено значение. Поддържайте равномерно поливане и покълването ще се случи след 4-5 дни. Ако температурите в помещението са над 20 градуса, преместете тавите със семена на по-хладно място.

Подготовка на почвата

засаждане на маруля

  • прекопайте почвата, като отстраните корените на многогодишни плевели.
  • включете добре изгнил компост 1-2 седмици преди засаждането. Включете и общ градински тор в почвата и гребете, за да осигурите равномерно легло.

Разсаждане на маруля

засаждане на маруля

  • трансплантирайте в парника, когато разсадът е развил 4-5 истински листа и корените са израснали през компоста.
  • засадете растения от маруля върху повърхността на леглото през зимата, за да предотвратите престоя на растението във влажни условия, което ще насърчи заболяването, и малко по-дълбоко през пролетта, за да осигурите достатъчно влага. Засадете в редове на 20-25 см един от друг и на 20 см разстояние един от друг в реда.
  • поддържайте равномерно напояване.

засаждане на маруля

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...