Рецептата днес: жарена сланина с кисело зеле и праз лук. Не е ли вярно, че често се случва да се приберете от работа и тепърва да мислите какво да приготвяте за вечеря. Ако не ви е останал порцион от това, което сте сготвили вчера, а сте твърде уморени да готвите в този момент, то винаги има решение.
Един примерен зимен вариант за вечеря, който разбира се, може да не е по вкуса на всеки, е сборка от 3 хранителни компонента, които ще сложите в чиниите точно за 10 минути.
Вечерята днес: жарена сланина с праз и кисело зеле
И да, това съвсем не е рецепта, а по-скоро да нарежем нещо на бързо, да овкусим и сложим на масата. Но може да ви уверим, че комбинацията от тези три продукта е чудесна на вкус.
Всъщност това е една от най-често слаганите храни на масата през не толкова далечните 1950, 60-та, че и нагоре. Ако питате вашите баби и дядовци, какво най-често са слагали на трапезата, когато са били малки, със сигурност това е едно от най-често и бързо приготвяните менюта.
Необходимите продукти са както следва:
Жарена сланина
Разбира се малцина са тези, които си приготвят домашна сланина, но ако сте правили още по-добре. Ако ли пък не, просто си купете от доказан производител, хубаво парче жарена сланина и я мушнете във фризера за 30 минути преди да я извадите за консумация. След като се отвърне за 5 минути, може да нарежете и хоп в чинията.
Сланината е относително мазен продукт, но в разумните количества е даже полезна. Изобщо не „бие“ на мазно, ако сте случили на добре приготвена сланинка.
Кисело зеле
Така любимото на много хора кисело зеле, няма как да не присъства в рецептата от време оно. Попитайте стар човек, какво най-често се е приготвяло през далечните години на неговото детство и ще ви каже: ако не е зелева супа, то ще е салата от кисело зеле, ако пък и това не е, то ще е зелева каша.
Разбира се приготвяли са се и много други семпли ястия от този сорт, поради недоимък и други фактори, но българинът от масовката се е хранел предимно с култури и продукти, които е можел да си позволи, затова пък здравословни.
И така, кисело зеле според нуждите ви, 500 гр. ще бъде предостатъчно за 4 човека за няколко салати. Нарязвате зелето на ситно (но не много), овкусявате с растителна мазнина, подправяте със сладък червен пипер и зелевата салата е готова.
Праз
Ясно е, че малко хора сеят праз, това най-вече правят зеленучкопроизводителите. Затова пък зимно време, праз може да си купите отвсякъде.
За вечеря в зависимост от това колко човека ще се хранят, средно 2 стръка праз лук ще са достатъчни. Добре е да е бил достатъчно студен, преди да го нарежете на половинки.
Да ви е сладко!
Кулинарно резюме
Какво му е нужно на човек, за да опита от здравословната храна, за която често забравяме. Три компонента, всеки от които е полезен сам по себе си, а събрани наедно в устата ви се допълват, вместо да се „бият“. Сланината добавя ценен източник на енергия, чийто характер подобно на всички мазнини, перфектно се неутрализира от киселото зеле. А вкусния праз лук, добавя лека парливост и допълнително възбужда апетита.