Рецептата днес: Пълнени пиперки с ориз и гъби

Рецептата днес: Пълнени пиперки с ориз и гъби – едно от емблематичните български ястия, но без месен компонент, чудесен избор за лека вечеря.

Продукти и подправки за пълнени пиперки с ориз и гъби

(за около 10 порции)

  • 1800 кг. пиперки;
  • 200 мл. олио;
  • 400 гр. ориз;
  • 800 гр. гъби;
  • 300 гр. лук;
  • 500 гр. домати;
  • 50 гр. магданоз;
  • 2 гр. черен пипер;
  • 15 гр. сол.

Начин на приготвяне

Избират се еднакви по размер пиперки, измиват се, изчистват се от дръжките и семето и се посоляват. Лукът се нарязва на дребно и се задушава в част от мазнината. Прибавят се половината от доматите, предварително обелени и нарязани на ситно, оризът, гъбите нарязани на филийки и магданоз.

Задушаването продължава до изпаряването на водата от доматите. Сместа се посолява, подправя се с черен пипер, залива се с малко гореща вода и се вари, докато набъбне оризът, след което с нея се напълват пиперките.

Напълнените пиперки се нареждат в плитка тенджера или по-дълбока тава, прибавят се останалите домати, настъргани на ренде и се заливат с останалата мазнина и малко гореща вода. Ястието се вари или се пече, докато остане на мазнина. Преди поднасяне се поръсва с, нарязан на дребно, магданоз.

Да ви е сладко!

Ако нашето предложение за пълнени пиперки с ориз и гъби ви е харесало, вижте и други наши рецепти за гювеч от патладжани и домати и салата с карфиол и майонеза.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано