Рецептата днес: Пълнени пиперки с ориз и гъби – едно от емблематичните български ястия, но без месен компонент, чудесен избор за лека вечеря.
Продукти и подправки за пълнени пиперки с ориз и гъби
(за около 10 порции)
- 1800 кг. пиперки;
- 200 мл. олио;
- 400 гр. ориз;
- 800 гр. гъби;
- 300 гр. лук;
- 500 гр. домати;
- 50 гр. магданоз;
- 2 гр. черен пипер;
- 15 гр. сол.
Начин на приготвяне
Избират се еднакви по размер пиперки, измиват се, изчистват се от дръжките и семето и се посоляват. Лукът се нарязва на дребно и се задушава в част от мазнината. Прибавят се половината от доматите, предварително обелени и нарязани на ситно, оризът, гъбите нарязани на филийки и магданоз.
Задушаването продължава до изпаряването на водата от доматите. Сместа се посолява, подправя се с черен пипер, залива се с малко гореща вода и се вари, докато набъбне оризът, след което с нея се напълват пиперките.
Напълнените пиперки се нареждат в плитка тенджера или по-дълбока тава, прибавят се останалите домати, настъргани на ренде и се заливат с останалата мазнина и малко гореща вода. Ястието се вари или се пече, докато остане на мазнина. Преди поднасяне се поръсва с, нарязан на дребно, магданоз.
Да ви е сладко!
Ако нашето предложение за пълнени пиперки с ориз и гъби ви е харесало, вижте и други наши рецепти за гювеч от патладжани и домати и салата с карфиол и майонеза.