Пригответе си здравословна, умерено пикантна аджика по уникална рецепта, запазва всички витамини в себе си.
Домашната аджика има прекрасен вкус и аромат. Съставът й включва сурови зеленчуци като домати, червени чушки и люти чушки. Може да я използвайте като сос за месо, като подправка към ястия или да затворите в буркани.
Домашна аджика с подправки
Това е чисто грузинска рецепта, люта и пикантна, но с изтънчен вкус и аромат, която често се използва за овкусяване на храна или като гарнитура. Когато е вече приготвена, на вид соса наподобява червено песто, ако се сравнява по консистенция и цвят. Ето и необходимите продукти:
- 500 гр домати;
- 120 гр червени чушки;
- 6-7 люти чушлета;
- 2-3 глави чесън;
- 30 мл ябълков оцет;
- 60 гр захар;
- 2 с.л. сол.
Начин на приготвяне
Измийте и почистете всички зеленчуци, като задължително премахнете семките на чушките. Доматите обелете, нарежете на ситно, както и чушките и заедно с другите зеленчуци завъртете в блендер.
Сварете цялата смес в подходяща тенджера, като добавете ябълковия оцет, захарта, и солта. Бъркайте докато сместа се сгъсти подобно на сос. Може да затворите готовата аджика в буркани или да консумирате веднага.
Да ви е люто и солено!
Виж още: