Баница с праз и кисело зеле – вкусна, ухаеща и топяща се в устата. Чудите се какво да сготвите отново, да е вкусно, но пък желаете да разчупите клишето?. Ако все още не сте приготвяли баница с кисело зеле и праз, нашият съвет е да пробвате сега.
Приготвили сме ви чудесна изпробвана рецепта, чиито резултат ще ви изненада приятно. Сигурни сме, че ще допадне на вас и на вашите близки.
Баница с праз и кисело зеле
Тази баница естествено може да направите и с готови кори, но ако имате достатъчно време ги пригответе вие и ще видите разликата.
Необходими продукти за баница с праз и кисело зеле
За корите
- 250 гр. брашно;
- 2 с.л. олио;
- 1/2 ч.л.сол;
- 100 гр. вода.
За плънката
- 600 гр. кисело зеле;
- 3 бр. праз;
- 50 мл. олио;
- сол;
- черен пипер;
- червен пипер.
Начин на приготвяне
От брашното, водата, олиото и солта замесете тесто. От него разточете 4-5 тънки кори, от които едната да е по голяма и дебела. Оставете да поизпръхнат без да изсъхват.
Зелето за плънката се нарязва на тънки ивици, праза се нарязва на ситно. Запържете праза в загрятата мазнина, след това прибавете зелето и гответе до омекването им. Подправете със сол, черен и червен пипер.
В намазнена тавичка се слагате първо по-голямата кора, която наберете равномерно, за да се помести в тавичката. Намазвате кората на места с олио, и разпределяте равномерно от плънката. Така процедирате и с останалите 3-4 кори.
Печете на 180 градуса докато баницата стане златиста. След като я извадите от фурната я напръскайите с вода и я завийте с кърпа, за да се задуши и омекне. Поднесете баницата с кисело зеле и праз топла. По същия начин се приготвя и с прясно зеле.
Да ви е сладко!
Ако нашата баница с праз и кисело зеле ви се получила, разгледайте и другите ни предложенията ни за класическа баклава с готови кори и содена питка подходяша за бъдни вечер.
Здравно предложение: Как да успокоите болките в стомаха по естествен начин