Тази рецепта за гювече по шопски, малко или много има доста общо със шопската салата, затова и повечето хора я знаят като сирене по шопски в гювече. Основното при двете ястия са доматите и сиренето, както се подразбира. Ние обаче имаме свой вариант, по който приготвяме тази рецепта и за капак счупваме две вместо едно яйце.
Гювече по шопски
Но да не разводняваме рецептата, предполагаме че повечето домакинства вече разполагат с тези продукти, особено в лятно време, така че да започнем с необходимите продукти.
- сирене;
- пресни домати;
- яйца;
- люти чушки;
- червен пипер;
- чубрица;
- растителна мазнина.
Как се прави гювече по шопски
Нарежете сиренето и доматите, на филийки, с дебелина 1 см. Най отдолу в гювечето наредете домати и върху него ред сирене, поръсете с червен пипер, чубрица и капнете малко растителна мазнина. Сложете още един ред домати и отгоре отново сирене и отново сложете от подправките и мазнината. Сложете една люта чушка, която ще направи вашето сирене по шопски в гювече завършено. Може да я разцепите с нож по средата, а за тези които не обичат люто, просто да не я слагат.
Затворете гювечетата с капачетата и ги сложете в студена фурна (за да избегнете спукването им) на 180 градуса за 30-40 минути. Отворете гювечетата и чукнете две яйца. Гответе още 7-8 минути, докато се сготвят яйцата. Поднесете ястието топло.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за гювече по шопски ви е харесала, вижте и другите ни предложения за класически огретен с картофи и сирене и яйца с патладжани и сирене на фурна.
снимки: личен архив