Рецепта за домашна точена юфка

Домашна точена юфка се е приготвяла у нас почти от всяка една домакиня в миналото, чрез направата на тънко разточени кори, изсушени на слънце и в последствие начупени на малки парчета.

Тя е основата за много рецепти, но най-вече за приготвяне на вкусна и ароматна домашна юфка с масло и сирене.

Необходими продукти

За приготвянето на домашна точена юфка ще са ви необходими следните съставки:

  • 1 кг пшенично брашно тип 500
  • 5 броя яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне на точена юфка

Започнете с пресяване на брашното в голяма купа. Това ще помогне за отстраняване на бучките и ще направи тестото по-леко и пухкаво.​ Прибавете солта към пресятото брашно и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно.​ В отделна купа разбийте яйцата до получаване на хомогенна смес.​ Към разбитите яйца добавете прясното мляко и разбъркайте добре.​

Направете кладенче в средата на брашното и изсипете яйчено-млечната смес. Започнете да разбърквате от центъра към краищата, като постепенно включвате брашното в течността.​ Когато сместа стане твърде гъста за бъркане с лъжица, прехвърлете я върху набрашнена повърхност и продължете да месите с ръце, докато получите гладко и еластично тесто. Това може да отнеме около 10-15 минути.​

Разделете тестото на няколко по-малки топки (около 6-8), за да бъде по-лесно за разточване.​ Вземете една топка тесто и я разточете върху леко набрашнена повърхност до получаване на тънка кора с дебелина около 1-1,5 мм. Повторете същото с останалите топки тесто.​ Поставете разточените кори върху чисти кърпи или чаршафи и ги оставете да съхнат на шарено слънце.

След като корите леко изсъхнат и цялата влага от тях се е изпарила, просто ги съберете и начупете на парчета. После се препичат се на фурна за около 5-7 минути за да придобият лек загар и за да се извлече и останалата влага и се прибират в буркани или плътно затворени пластмасови кутии.

Приготвяне на ястия с домашно точена юфка

Домашната точена юфка е изключително универсална и може да се използва в различни ястия. Ето няколко идеи:​

  • Сварена юфка със сирене и масло – Сварете юфката в подсолена вода за около 3-5 минути, отцедете и я смесете с разтопено масло и натрошено сирене.​
  • Юфка с мляко и захар – Сварете юфката в подсладено прясно мляко, докато омекне, и я поднесете като топъл десерт.
  • Юфка със зеленчуци – Запържете лук, моркови и чушки, добавете сварената юфка и овкусете със сол, черен пипер и билки.
  • Юфка със запечено сирене – След като сварите юфката, я разстелете в тава, поръсете с настърган кашкавал и запечете до златисто.

Домашната точена юфка е традиционно и вкусно допълнение към всяко едно домакинство. Приготвянето й изисква време и търпение, но резултатът си заслужава, получавате натурален продукт с автентичен вкус.

снимка: Adobe

Виж още: Макарони със сирене и яйца

Препоръчано