Рецепта за домашно Бяло сладко – помните ли тази вкусотия от детството?

Ако си спомняте това домашно приготвено бяло сладко, което загребвахме от бурканчето и разбърквахме в чаша вода, след което изпивахме наведнъж, то сте от тази школа, която помни как нищо не приемахме за даденост.

Почти всичко беше домашно приготвено от нашите майки и баби, а това бяло сладко беше една от най-големите вкусотии във време, когато шоколадът беше лукс, а безалкохолните напитки далеч не толкова разпространени и известни.

Затова решихме на по-големите да върнем малко спомени от детството, а на по-малките набори да им покажем как със съвсем достъпни и обикновени продукти, може да се направи хем сладко, хем безалкохолна напитка.

Рецепта за бяло сладко

Всъщност единственото, което може би нямате под ръка е глюкозата. Трябва да вземете 2 бурканчета от по 300 мл, или ако ще правите по-малка доза 1.

  • 600 гр глюкоза;
  • 500 гр захар;
  • 6 белтъка;
  • 1-2 ванилии.

Как се прави бяло сладко

Техниката за изпълнение е съвсем елементарна и ще се учудите, колко лесно се приготвя това бяло сладко.

Вземате подходяща тенджера, в която изсипвате захарта и добавяте глюкозата, като бъркате всичко това, докато захарта се втечни.

Отделно от това, разбивате белтъците на сняг и към тях прибавяте на порции глюкозата с разтворената захар. Когато сте добавили и последната глюкоза, добавяте ванилията и разбърквате добре, докато сладкото започне да пружинира при натиск.

Бяло сладко

Когато сладкото изстине, се пълни в малки бурканчета и се оставя в хладилника.

Може да се консумира по малко с кафена лъжичка, или да се разтвори ч супена лъжица от него в чаша вода.

Да ви е сладко вашето бяло сладко! 🙂

Вижте и другите ни сладки предложения за:

Бананови палачинки

Меденки по класическа рецепта

Вкусни фунийки с крем от едно време

Уникална козуначена баклава по стара рецепта

снимки: stock.adobe.com

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано