Ако си спомняте това домашно приготвено бяло сладко, което загребвахме от бурканчето и разбърквахме в чаша вода, след което изпивахме наведнъж, то сте от тази школа, която помни как нищо не приемахме за даденост.
Почти всичко беше домашно приготвено от нашите майки и баби, а това бяло сладко беше една от най-големите вкусотии във време, когато шоколадът беше лукс, а безалкохолните напитки далеч не толкова разпространени и известни.
Затова решихме на по-големите да върнем малко спомени от детството, а на по-малките набори да им покажем как със съвсем достъпни и обикновени продукти, може да се направи хем сладко, хем безалкохолна напитка.
Рецепта за бяло сладко
Всъщност единственото, което може би нямате под ръка е глюкозата. Трябва да вземете 2 бурканчета от по 300 мл, или ако ще правите по-малка доза 1.
- 600 гр глюкоза;
- 500 гр захар;
- 6 белтъка;
- 1-2 ванилии.
Как се прави бяло сладко
Техниката за изпълнение е съвсем елементарна и ще се учудите, колко лесно се приготвя това бяло сладко.
Вземате подходяща тенджера, в която изсипвате захарта и добавяте глюкозата, като бъркате всичко това, докато захарта се втечни.
Отделно от това, разбивате белтъците на сняг и към тях прибавяте на порции глюкозата с разтворената захар. Когато сте добавили и последната глюкоза, добавяте ванилията и разбърквате добре, докато сладкото започне да пружинира при натиск.
Когато сладкото изстине, се пълни в малки бурканчета и се оставя в хладилника.
Може да се консумира по малко с кафена лъжичка, или да се разтвори ч супена лъжица от него в чаша вода.
Да ви е сладко вашето бяло сладко! 🙂
Вижте и другите ни сладки предложения за:
снимки: stock.adobe.com