Има нещо очарователно в тези донъти, малки са, сладки са и са изключително вкусни. Преди 20 години, едва ли щяхте да приготвяте подобна рецепта, но сега след като са нашумели вече толкова много си струва да се опита рецептата.
Тавата се изпразва с моментална скорост, а в действителност няма нищо сложно при приготвянето им, всъщност са лесни за приготвяте и за по-малко от 2 часа ще сте готови.
Донъти рецепта
Тази рецепта за донъти е с класически яйчен крем. След като са готови, може да ги гарнирате с пудра захар, сладко, или без нищо.
Необходими продукти
- 2 яйца;
- 200 мл. прясно мляко;
- 50 мл. вода;
- 500 гр. брашно (приблизително);
- 25 гр. прясна мая или 11 гр. суха;
- 50 гр. меко масло;
- 90 гр. захар;
- щипка сол;
- ванилия;
- олио за пържене.
Как се правят донъти
В топло мляко (не горещо) прибавете една супена лъжица от захарта, маята и 3-4 супени лъжици от пресятото брашно. Разбъркайте, покрийте купата с кърпа и оставете на топло за 15 минути да се активира маята.
Към сместа прибавете яйцата, захарта, водата, маслото и солта, разбийте добре до смесване на продуктите. Прибавете и ванилията и добавяйте по малко от брашното. Замесете гладко тесто. Готовото тесто поставете в намазнена купа, покрийте със стреч фолио и оставете да втаса, докато удвои обема си.
Виж още: Американски палачинки
Вече втасалото тесто премесете и разточете на кора с дебелина около 8-9 мм. Изрежете с ринг (може и с чаша) поничките, наредете ги в тава покрита с готварска хартия, покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат отново за около 20-30 минути, на топло.
Загрейте олиото на средна температура и изпържете до зачервяване. Готовите донъти може да напълните по желание със сладко, шоколад, млечен крем или пък да си ги хапвате просто поръсени с пудра захар.
Да ви е сладко!
Не пропускайте и другите ни рецепти със сладки изкушения: