Рецепта за картофени кюфтета с чеснов сос

Ястия като картофени кюфтета могат да се приготви по толкова различни начин, че винаги ще ни се иска да изпробваме още една. Чесновия сос е почти задължителен за такъв тип пържена храна, като омекотява вкуса на пърженото и в същия момент балансира чудесно картофените кюфтета.

Не пропускайте: Традиционна заливка за мусака

Класически картофени кюфтета

  • 1 кг. картофи;
  • 1 глава кромид лук;
  • 1 яйце;
  • чубрица;
  • черен пипер;
  • 200 гр. брашно;
  • олио;
  • сол.
  • по желание може да сложите 150 грама настъргано сирене

За соса

  • 150 грама кисело мляко;
  • 100 гр. майонеза;
  • 4-5 скилидки чесън;
  • копър.

Начин на приготвяне

Сварете, охладете и обелете картофите. Намачкайте ги или ги настържете. Сложете ги в дълбока купа, прибавете яйцето настърганият лук, черен пипер, чубрица и сол на вкус и омесете хубаво сместа. Оставете я в кладилник да се охлади и стегне.

Оформете кюфтетата, като си намазните леко ръцете оваляйте ги в брашно. В тефлонов тиган сложете олио да покрие дъното, изпържете кюфтетата в загрятата мазнина.

В купа сложете киселото мляко, майонезата, настърганият чесън и ситно нарязан копър. Разбийте соса добре. Поднесете кюфтетата топли със сос към тях.

Да ви е сладко!

Ако нашата рецепта за картофени кюфтета с чеснов сос ви е харесала, вижте и другите ни предложения за запеканка с картофи и сметана и запеканка с картофи и шунка.

Картофени кюфтета на фурна

Сос Скордаля

Картофени кюфтета с чеснов сос

Класически сос Цезар

снимка: stock.adobe.com

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано