Ястия като картофени кюфтета могат да се приготви по толкова различни начин, че винаги ще ни се иска да изпробваме още една. Чесновия сос е почти задължителен за такъв тип пържена храна, като омекотява вкуса на пърженото и в същия момент балансира чудесно картофените кюфтета.
Не пропускайте: Традиционна заливка за мусака
Класически картофени кюфтета
- 1 кг. картофи;
- 1 глава кромид лук;
- 1 яйце;
- чубрица;
- черен пипер;
- 200 гр. брашно;
- олио;
- сол.
- по желание може да сложите 150 грама настъргано сирене
За соса
- 150 грама кисело мляко;
- 100 гр. майонеза;
- 4-5 скилидки чесън;
- копър.
Начин на приготвяне
Сварете, охладете и обелете картофите. Намачкайте ги или ги настържете. Сложете ги в дълбока купа, прибавете яйцето настърганият лук, черен пипер, чубрица и сол на вкус и омесете хубаво сместа. Оставете я в кладилник да се охлади и стегне.
Оформете кюфтетата, като си намазните леко ръцете оваляйте ги в брашно. В тефлонов тиган сложете олио да покрие дъното, изпържете кюфтетата в загрятата мазнина.
В купа сложете киселото мляко, майонезата, настърганият чесън и ситно нарязан копър. Разбийте соса добре. Поднесете кюфтетата топли със сос към тях.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за картофени кюфтета с чеснов сос ви е харесала, вижте и другите ни предложения за запеканка с картофи и сметана и запеканка с картофи и шунка.
Картофени кюфтета с чеснов сос
снимка: stock.adobe.com