Рецепта за козуначени кифлички с локум

Козуначени кифлички с локум са предпочитан избор за много от нас, когато става на въпрос за домашно изпечени сладки печива.

Техният сладък локумен вкус и мека текстура могат да направят всяка хапка истинско удоволствие.

Ако искате да научите тайната на перфектните козуначени кифлички с локум, които ще накарат всички да се върнат за още, преминете към рецептата.

Необходими продукти за козуначени кифлички с локум:

  • 500 гр. брашно;
  • 7 гр. суха мая;
  • 250 мл прясно мляко;
  • 100 гр. захар;
  • 100 гр. масло;
  • 3 яйца;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1 ч.л. ванилия;
  • 100 гр локум;
  • 1 жълтък за намазване;
  • пудра захар за поръсване;

Начин на приготвяне на козуначени кифлички с локум

Първата стъпка е да разтворите маята в топлото мляко, като добавите и малко захар към нея. Така я оставете да почива за около 10 минути или докато започне да шупва и да образува мехурчета. Това е знак, че маята е активирана и готова за използване.

В голяма купа сложете брашното, солта и останалата захар. След това към тях добавете активираната мая, яйцата, разтопеното масло и ванилията. Смесете всички съставки хубаво и започнете да замесвате тестото. По време на месене ако прецените, може да добавите малко брашно, за по-мека и еластична консистенция.

След като тестото е замесено, покрийте го с кърпа или найлонова фолио и го оставете да втаса на топло място. Процеса може да отнеме около 1 час, в зависимост от температурата на помещението. Сигурен знак че тестото е втасало напълно е удвояването на обема му.

Когато тестото вече е втасало, го преместете на леко набрашнена повърхност. След това го разделете на малки топки. Вземете всяка топка и я разточете на триъгълник. В центъра на всеки кръг поставете малко локум, който предварително сте нарязали на малки парчета. След това внимателно завийте тестото, така че локумът да остане покрит в средата, и оформете кифличка.

Подредете готовите кифлички в предварително намазнена тава, като оставите малко разстояние между тях. След това покрийте тавата с кърпа и оставете кифличките повторно да втасат за 30 минути. Това ще направи кифличките още по-пухкави и меки след изпичането. След като са втасали, намажете ги с жълтък, който ще придаде златиста и блестяща коричка при печене.

Настройте фурната на 170-180 градуса и поставете кифличките да се пекат за около 20-25 минути. Когато са готови, ги изкарайте ги  фурната и ги оставете да изстинат леко преди да ги поднесете. За завършек ги поръсете с пудра захар, за да придадете допълнителна сладост и красив външен вид. Така ще бъдат не само вкусни, но и изключително красиви.

Козуначените кифлички с локум са колкото вкусни, толкова и лесни за приготвяне. Пригответе ги с любов и донесете само радост и усмивки на всички, които ги опитат.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано