Вижте как да направите и изпечете тези традиционни чешки сладки, като не пропускайте следващите стъпки и съвети в тази рецепта.
Необходими продукти за козуначени коминчета:
- 500 гр. брашно
- 250 мл прясно мляко
- 100 гр. захар
- 100 гр. масло
- 3 яйца
- 25 г мая
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. ванилия
- 100 гр. захар за поръсване
- празни бирени букси
Начин на приготвяне на козуначени коминчета
В затоплено мляко разтворете маята и половината захар, като ги разбъркате добре, за да могат да се разтворят напълно. Получената смес оставете за около 10 минути за да може да се активира маята. През това време може да забележете, че маята започва да образува пяна, което е знак, че е започнала да работи.
След това в голяма купа пресейте брашното, като направите в него кладенче в средата. В него добавяте яйцата, разтопеното масло, ванилията и солта. Накрая постепенно сложете активираната мая и започнете да смесвате всички съставки, докато не се получи хомогенна смес за козуначени коминчета.
Започнете да го месите с ръце и ако е необходимо добавете още брашно, докато тестото стане гладко и еластично. То не трябва да залепва за ръцете, а да бъде меко и приятно за работа. Когато приключите с него, покрийте го с чиста кърпа и го оставяте да втасва на топло място за около 1 час или докато удвои обема си.
След като тестото е втасало, го разделете на равни части за всяко едно от коминчетата, което ще приготвите. Всяко част разточвате на дълга лента с помощта на точилка. Лентите трябва да бъдат с ширина около 2 см и дължина колкото да навиете докрай около празната кутийка от букса. Всяка лента поръсете с малко захар и завийте на спирала около буксата, образувайки малки козуначени коминчета (захарта може да бъде поръсена и след навиването на коминчето).
Сложете оформените коминчета в тава, покрита с хартия за печене, като гледате да оставите достатъчно място между тях, за да могат да се надуят по време на второто втасване за около 20 минути.,
Загрейте фурната на 180 градуса и поставете тавата в нея. Печете козуначените коминчета за около 25-30 минути или докато придобият златисто-кафяв цвят и станат пухкави на допир. Ако желаете да им придадете допълнителен блясък, може да ги намажете с малко разтопено масло или яйце преди печене.
Кратки съвети
- Ако харесвате лимоновите нотки, можете да добавите към тестото малко настъргана лимонова кора за постигането на този аромат.
- За получаването на по-нежна текстура, можете да замените част от прясното мляко със сметана.
Козуначените коминчета са нестандартно тестено изделие, което може да направи всяка празнична трапеза още по-специална. Вкусни са, не са толкова сложни за приготвяне и винаги може да експериментирате с различен топинг след изпичане.
Любопитно за козуначени коминчета (Trdelník / трделник)
Те са традиционен сладкиш, популярен в Чехия, Словакия и някои други централноевропейски страни. В последните години в туристическите райони често се предлага с допълнителен пълнеж от шоколад, сладолед или бита сметана, макар че това не е част от оригиналната рецепта.
Интересни факти:
- Смята се, че този десерт произхожда от Трансилвания, но днес е най-популярен в Чехия, особено в Прага.
- Името му идва от думата „trdlo“, което означава дървен валяк, върху който се пече тестото.
- В миналото Trdelník се е приготвял основно по време на празници и фестивали, но днес може да се намери целогодишно.
- Въпреки че често е смятан за чешки специалитет, няма официален статут на традиционно чешко ястие, а е по-скоро туристическа атракция.
- Най-известните версии включват пълнеж от Нутела, ванилов крем или сладолед, което го прави още по-апетитен.
- Козуначените коминчета са не само вкусни, но и атрактивни за наблюдение при приготвяане, тъй като се прави пред клиентите, а ароматът на прясно изпечено тесто и карамелизирана захар прави преживяването още по-примамливо.
Виж още: