Уникален шоколадов кекс с топинг. Празникът чука на вратата и ако още не сте решили, какво лакомство да приготвите набързо за да почерпите своите близки, то това предложение е точно за Вас. Обичан от всички, кексът е един от най-често приготвяните сладкиши, а когато е шоколадов, щастието е още по-голямо.
Сочен шоколадов кекс
За да приготвите този кекс с шоколад не е нужно да опразвате магазина. Ето и продуктите, които ще са ви нужни за този лесен и уникално вкусен десерт.
- 4 яйца;
- 220 гр. масло;
- 1 ч.ч. захар;
- 100 гр. разтопен шоколад;
- 100 гр. шоколад за топинга;
- 1/2 ч.ч. прясно мляко;
- 1 бакпулвер;
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат;
- 2 ч.ч. брашно.
Как да направим лесен кекс с шоколад
Първо в подходяща по размер купа разбивате маслото заедно със захарта. Следва да добавите едно по едно и четирите яйца и разбивате сместа за още 10-тина минути.
Разтопявате 100 гр шоколад и добавяте малко по-малко към вече разбитата смес. Отделно от това в прясното мляко разтваряте 1/2 ч.л. сода бикарбонат и бакпулвер. Към таз смес добавяте брашното поетапно, за да не се получат бучки и прибавяте вече разбитата смес от яйцата и захарта.
Отново разбърквате до получаване на гъста кремообразна консистенция и прехвърляте сместа в подходяща форма за печене. Не забравяйте да намажете формата с масло и да набрашните леко, за да може по-лесно да извадите кекса след като е опечен.
Печете в предварително загрята фурна до пълна готовност, като може да проверявате периодично с клечка за зъби дали вашия шоколад кекс е опечен добре отвътре.
След като е напълно готов и изцяло се е охладил, разтапяте останали 100 гр шоколад и заливате кекса с него. Топинга освен за декорация, ще засили допълнително шоколадовия вкус на кекса.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за лесен шоколадов кекс ви е допаднала, непременно прегледайте и другите ни рецепти за:
Плодов кекс със сушени плодове