Рецепта за люти чушки в буркан (сурови, без варене)

Рецепта за люти чушки в буркан. Тази туршия може да се приготви от всички люти чушлета сорт Шипка и сорт Козирог, но най-подходяща е бялата шипка, която след ферментацията придобива лимоненожълт цвят и приятен вкус. Може да се приготви, както в 3 литра буркан така и в по-малките от 800 мл.

Рецептата без варене, като лютите чушки се заливат с марината (оцетна саламулра) и се запечатват в буркани, които от време на време се разклащат и обръщат.

Ако намерите пресни, здрави и еднакви по големина люти чушки, ще се получи най-вкусна и крехка зимнина от пиперливи чушки.

Люти чушки в буркан

Необходимите продукти за 5 кг чушлета са както следва.

  • люти чушки (най-добре стават от сорт шипка);
  • магданоз;
  • корен от целина.

Марината се прави от:

  • 3.5 л. вода
  • 210 гр сол;
  • 350 мл оцет;
  • 120 гр захар.

Начин на приготвяне

люти чушки в буркан

Ето как правя сурови люти чушки в буркан. Започвам с нарязването на корен от целина на малки кубчета. За 3л буркан слагате около една шепа, за 800 мл буркан, 1/3 от шепата. Това е за вкус.

Магданоза си нарязвам предварително, за да ми е готов, когато започна да слагам чушлетата.

Измиван добре шипките, като не премахвам дръжките, а само леко ги подрязвам и ги нареждам плътно в буркан, като между тях пускам по малко корен от целина и магданоз. Тези две подправки, правят лютите чушлета много ароматни и уникално вкусни. с

Някои добавят и хрян, но не всички обичат вкусът на този корен. Така напълнените в буркан чушлета заливам с преварена, прецедена и охладена марината, която приготвям по следния начин:

В подходяща тенджера слагам във водата, съставките, както са описани по-горе в същите количества и разбърква на среден огън докато се разтворят напълно. Изчаквам да се охлади и залива до ръба на гърлото.

Ако правите по-малко буркани, намалете количеството на съставките пропорционално за разтвора. Използвам капачки с винт, тъй като бурканите няма да се варят или стерилизират.

Готовата люти чушки в буркан се съхраняват на хладно място и след 10-12 дни трябва да са готови за консумация. Може да ги преобръщате в ръка през ден за да раздвижите соковете.

Успех!

Разгледайте и другите ни рецепти за зимнината, без която не можем:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано