Лютеницата е една от най-старите зимнини в България и по традиция се приготвя в края на лятото и началото на есента, а ако искате да блеснете, то си забъркайте едросмляна домашна лютеница – така става най-вкусна.
Когато пипера и патладжаните са смляно на едро през машинката, текстурата е по осезаема, вкусът по-наситен и го няма това чувство че мажем кетчуп на филия. Каквото и да си говорим, най е вкусна си е едросмляна.
На различните места в страната всеки предлага свой си вариант на домашна лютеница, но при тази зеленчуците не се смилат до пюре, а се оставят на по-едри парченца, което позволява на всеки от тях – домати, чушки, патладжани, моркови и чесън да запази своята текстура. Това не само подобрява вкуса, но и придава на лютеницата по-естествен и домашен селски вид.
Рецепта за едросмляна домашна лютеница
За да се направи перфектната едросмляна лютеница, се използват най-качествените и свежи продукти. Ето и какво ще ви трябва.
Основни съставки
Червени чушки – най-добре е да се използват месести сортове, които след изпичане и белене, придават на лютеницата сладък и богат вкус.
Домати – зрелите, месести домати са основата на всяка добра лютеница. Те трябва да се обелят и сварят, докато се сгъстят, но тази рецепта е с доматено пюре – бързо и лесно!
Патладжани – придават мекота и кремообразност на лютеницата, като балансират сладостта на чушките и доматите.
Моркови – добавят сладост и плътност на вкуса.
Чесън и подправки – за завършек на вкуса се добавят чесън, черен пипер и сол, а за любителите на пикантното – малко люти чушки.
Или разчетено по грамаж и милилитри за едросмляна домашна лютеница за 1 доза от 15-16 бурканчета ще ви трябва:
- 5 кг червен пипер;
- 1 кг пюре от домати;
- 2 кг патладжан;
- 500 гр моркова;
- 2 глави чесън;
- 1 глава лук;
- 1 ч.ч. захар;
- 1 ч.ч. оцет;
- 2 ч.ч. чаши олио;
- 2 с.л. сол.
Мързелива лютеница: лесна и вкусна, домашно приготвена на фурна по бърза рецепта
Начин на приготвяне
Изпичате патладжана на фурна или в чушкопек, а пипера най-добре става ако не е препечен, но задушавате задължително в торбички, за да се бели лесно.
Измивате и подготвяте и другите зеленчуци, след което ги минавате през месомелачка с едра приставка, за да излезе едросмляна маса, на малки парченца. Морковите накълцвате на съвсем ситно, не ги мелите.
После нарязвате лукът на ситно. Чесъна, задължително на малки парченца, така се получава най-вкусна лютеница, когато се усеща в устата при консумация.
Правите смес от сол, оцета, олио и захар, който завирате на огъна в подходяща тенджера и когато кипне, добавяте по ред:
- Първо смлените печени чушки и оставяте на огъня за около 10 минути;
- После добавяте патладжана и морковите и готвите и още 10 минути;
- След това прибавяте и чесънът и лукът, заедно с пюрето от домати;
- Ръсите със сол на вкус.
Варите на слаб огън за половин час. Трябва да се получи приятна гъста смес.
Чудесното при тази рецепта за едросмляна домашна лютеница, е че може да експериментирате. Да речем, може да премахнете морковите, но те пък придават повече текстура и вкус.
След като е готова снемате лютеницата и след охлаждане се пълни в малки бурканчета. Задължително запечатване със здрави капачки и стерилизирате за 10 минути, след кипване на водата.
Така приготвена, едросмляна лютеница става най-вкусна. За още по-добър вкус, изчакайте 10 дни за да се насити с аромата на всички съставки.
Да ви е сладка лютеницата … ми мажете филии!
Виж още: