Ако ви трябва изпитана и доказана рецепта за палачинки, то сме ви подготвили няколко варианта на приготвяне от които да си изберете – вкусни пухкави и тънки.
Тази вкусотия е универсална закуска, сладкиш и предястие и е подходяща както за обяд, така и за вечеря. Може да бъдат приготвени като сладки или солени по различни начини в зависимост от продуктите, с които и правим.
Ако обичате класическия вкус на палачинки с прясно мляко, погледнете първата най-добра рецепта, ако харесвате с кисело мляко, вижте втората. Имаме и по-лек вариант с вода и още 3 рецепти за различни вкусове и начин на приготвяне.
В тази статия ще разгледаме пет различни варианта за приготвяне им с рецепти, които са лесни за следване и могат да бързо да бъдат адаптирани според вашия вкус.
Класическа рецепта за палачинки с прясно мляко
Това е традиционната рецепта, която се прави най-често. Получават се тънки и идеални за навиване на руло. Пекат се на тиган и стават много вкусни.
Необходими продукти:
- 2 чаши прясно мляко
- 1 ½ чаши брашно
- 2 яйца + 1 жълтък
- 1 щипка сол
- 1 супена лъжица захар
- 2 супени лъжици олио или разтопено масло
- малко масло за пържене (намазване на тигана)
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбийте яйцата плюс един жълтък за по-еластична структура на палачинката, докато станат на пяна. Добавете прясното мляко и продължете да разбърквате.
В отделна купа смесете брашното със солта и захарта и започнете да добавяте сухата смес към млякото и яйцата постепенно, като разбърквате с тел или миксер, за да избегнете образуването на „вълци“.
Оставете сместа да почине за около 10 минути за да позволите на глутена в брашното да се развие. По тази рецепта за палачинки стават дори още по-пухкави.
Загрейте тиган с малко масло или олио и изсипете един черпак със сместа, като завъртайте тигана, за да се разпредели равномерно по дъното. Пържете от едната страна, докато краищата започнат да се отделят, след което обърнете палачинката и я запечете от другата страна.
Може да поднесете с мед, сладко, сирене и кашкавал или да поръсите с пудра захар.
Рецепта за палачинки с кисело мляко
Приготвени с кисело мляко ще станат са малко по-дебели от класическите, но също толкова вкусни. Те са подходящи както за солени, така и за сладки предястия.
Продукти:
- 1 чаша кисело мляко
- 1 чаша брашно
- 2 яйца
- ½ чаша вода
- ½ чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1 щипка сол
- 1 супена лъжица захар
- 2 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
В купа смесете киселото мляко със содата бикарбонат и изчакайте да шупне за около 2-3 минути.
Добавете яйцата към шупналото мляко и разбийте добре. След това добавете солта, захарта и олиото.
Постепенно добавяйте брашното и разбърквайте до получаване на гладка, но по-гъста от класическата смес. Ако сместа ви се стори прекалено гъста, добавете малко вода.
Оставете я да престои за 10-15 минути, а през това време загрейте тиган с малко мазнина. Изсипвайте по малко от сместа и разпределяйте равномерно. Тези палачинки с кисело мляко са малко по-дебели и може да отнеме повече време, докато се изпекат равномерно. Изпържете ги до златисто и от двете страни.
Икономични палачинки с вода (без мляко)
Този вариант е отлична алтернатива за хора, които не разполагат с мляко или предпочитат по-леки варианти на рецептата без мляко. Те са по-тънки и нежни, но също толкова вкусни.
Ето и необходимите съставки:
- 2 ч.ч вода
- 1 ½ ч.ч брашно
- 2 яйца + 2 жълтъка
- 1 щипка сол
- масло или олио
Начин на приготвяне:
В купа разбийте яйцата със захарта и солта, докато станат на пяна. После постепенно добавяйте водата, като продължавате да разбърквате. Може да използвате и газирана вода, за да направите палачинките по-пухкави.
Бавно добавяйте брашното към сместа, като бъркате непрекъснато, за да избегнете образуването на бучки. Сместа трябва да стане сравнително течна на вид.
Загрейте тиган, намажете с малко масло и добавете 1 черпак като го разпределите по дъното на тигана и пържете до златист цвят.
Приготвени така стават изключително еластични и могат да се поднасят както с плодове и мед, така и със солени пълнежи като сирене или шунка.
Рецепта за американски палачинки
По американския вариант стават пухкави, дебели и са идеални за закуска или като брънч. е са по-малки от класическите, но по плътни и пухкави. Отличават с леко сладък вкус и лека текстура, която се получава благодарение на бакпулвера, който ги прави пухкави и меки.
Необходими продукти:
- 1 ½ чаши брашно
- 2 супени лъжици захар
- 1 ½ чаени лъжици бакпулвер
- ½ чаена лъжица сода бикарбонат
- ¼ чаена лъжица сол
- 1 чаша прясно мляко
- 1 яйце
- ½ чаена лъжица ванилия
- пасло за пържене
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера, содата бикарбонат и солта. Разбъркайте добре сухите съставки, за да се разпределят равномерно.
В отделна купа разбийте яйцето, добавете млякото и ванилията и разбъркайте до пълно смесване.
Направете кладенче в средата на сухите съставки и изсипете течната смес в него, като разбъркате внимателно докато сместа стане еднородна, но не прекалявайте с разбиването.
Загрейте тиган с тефлоново покритие на средна температура и добавете малко масло, за да предотвратите залепване.
С помощта на черпак изсипвайте малки порции от тестото върху тигана. Палачинките трябва да са с диаметър около 10-12 см. Когато на повърхността им започнат да се появяват мехурчета след около 2-3 минути може да ги обърнете с шпатула и да запечете от другата страна до златисто.
Американските палачинки обикновено се сервират с кленов сироп, разтопено масло, пресни плодове или друго сладко. Може да добавите и бита сметана за по-богат вкус.
Съвет: За още по-наситен вкус добавете настъргана лимонова кора или щипка канела към тестото.
Този вариант на приготвяне е идеален за закуска в събота сутрин, когато искате да се поглезите с нещо бързо и вкусно!
Голяма палачинка на фурна
По тази рецепта за палачинки, тя става пухкава и лека, а при печене придобива въздушна текстура. Това е идеалният десерт или закуска, тъй като става бързо и лесно, без нужда от обръщане.
Необходими продукти:
- 3 големи яйца
- ½ чаша прясно мляко
- ½ чаша брашно
- 1 супена лъжица захар
- 1 чаена лъжица ванилия
- ¼ чаена лъжица сол
- 2 супени лъжици масло
- Пудра захар и пресни плодове за сервиране
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 220°C и оставете да загрява. През това време, в купа разбийте яйцата до получаване на лека пяна. Добавете млякото, брашното, захарта, ванилията и солта. Разбъркайте, докато сместа стане гладка и без бучки. Може да използвате и блендер за по-лесно и бързо разбиване.
Когато фурната достигне температурата, пресипете готовата смес за палачинки в тавата и върнете обратно във фурната.
Печете палачинката на фурна за около 15-20 минути, докато се надуе и получи златисто-кафява коричка. Палачинката ще бухне и ще се надигне по краищата.
След като се опече, може да я сервирате със сладко или солено за пълнеж по ваш избор. Така приготвена, тя ще нахрани цялото семейство за едно ядене.
Съвет: За допълнителен вкус може да добавите малко канела към сместа, особено около коледните празници. Сервирайте веднага, тъй като палачинката бързо спада след изваждане от фурната.
Тази палачинка на фурна е перфектна, когато искате нещо вкусно, но бързо приготвено
Да ви е сладко!
Виж още: