Необходими продукти за пиле по императорски:
- 1 пиле (около 1 кг), нарязано на порции или 4 пилешки филета;
- 1-2 глави лук;
- 3 скилидки чесън;
- 2 моркова;
- 150 гр гъби (по избор например, печурки);
- 3 с.л. соев сос;
- 1 чушка (зелена, червена)
- 1 с.л. мед;
- 1 ч.л. настърган джинджифил (може и пресен);
- 50 гр фъстъци (сурови);
- 1 люта чушка (по желание);
- 200 мл пилешки бульон (или вода);
- 2 с.л. олио;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресен магданоз за гарниране.
Начин на приготвяне на пиле по императорски
Вземете пилето и го нарежете на малки порции, а лука и чесъна на ситно. Морковите обелете и нарежете на ленти, а гъбите почистете и нарежете на филийки.
В голяма купа смесете заедно соевия сос, меда, настъргания джинджифил, солта и черния пипер. Към тях добавете и пилешките порции, като ги оставите да се мариноват за поне 30 минути, за да могат да поемат ароматите най-добре.
След ката пилето се е мариновало, загрейте олио в голям тиган и сложете маринованото пиле в него за да се запържи до златиста коричка от всички страни. Когато вече се е запечатало, го извадете от тигана и го оставете настрани.
В същия този тиган добавете нарязания лук, чесъна, морковите и гъбите, като ги задушите за няколко минути, докато видимо омекнат. В отделен тиган запържете фъстъците с малко мазнина и ситно нарязаната люта чушка, след което ги прибавете към зеленчуците.
След това върнете пилето обратно в тигана и го залейте с пилешкия бульон, като оставите ястието да къкри на слаб огън за около 30–40 минути. Така през това време, пилето ще стане изключително меко, а сосът леко сгъстен и ароматен.
След като вашето пиле по императорски е готово, поръсете с пресен нарязан магданоз и сервирайте топло.
Да ви е сладко!
Виж още: