Рецепта за пълнен заек

За да направите вкусен пълнен заек е нужно малко повече приготовление от приготвянето на обикновена вечеря. Затова пък, крайния резултат ще си заслужава, а месото ще стане крехко и апетитно. Изкисването на заека за един ден във вода е задължително, затова започнете с това още предния ден.

Продукти и подправки за пълнен заек

  • 1 заек около 2,5 кг.;
  • 200 гр. ориз;
  • 400 гр. гъби;
  • 200 мл. бяло вино;
  • 70 гр. масло;
  • 1 глава кромид лук;
  • 2 ч.л. червен пипер;
  • джоджен;
  • див лук (за гарниране, по желание);
  • олио;
  • бял пипер;
  • сол.

Начин на приготвяне

Заекът се изкисва във вода за около 24 часа. В сгорещена мазнина се запържва лука за 4-5 минути, прибавят се ситно нарязаните гъби и се задушават около 7-8 минути, прибавя се червеният пипер, джоджена, сол и белият пипер, ориза, половината от бялото вино и още толкова вода и се готви за около десетина минути. Заека се посолява и се пълни с плънката, след което се зашива добре, за да не излезе по време на печенето.

Намазва се с меко масло и червен пипер, слага се в подходяща тавичка за печене, добавя се и останалото вино и още 200 мл. вода. Печете в умерена фурна до готовност на месото. Сервирайте на порции и с част от плънката и ако сте си купили див лук за гарниране, завършека за вашия пълнен заек ще бъде повече от обещаващ.

Да ви е сладко!

Ако нашата рецепта за пълнен печен заек ви е харесала, разгледайте и другите ни предложения за свински джолан на фурна и пиле с кисело зеле.

снимка: Flickr

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано