За да направите вкусен пълнен заек е нужно малко повече приготовление от приготвянето на обикновена вечеря. Затова пък, крайния резултат ще си заслужава, а месото ще стане крехко и апетитно. Изкисването на заека за един ден във вода е задължително, затова започнете с това още предния ден.
Продукти и подправки за пълнен заек
- 1 заек около 2,5 кг.;
- 200 гр. ориз;
- 400 гр. гъби;
- 200 мл. бяло вино;
- 70 гр. масло;
- 1 глава кромид лук;
- 2 ч.л. червен пипер;
- джоджен;
- див лук (за гарниране, по желание);
- олио;
- бял пипер;
- сол.
Начин на приготвяне
Заекът се изкисва във вода за около 24 часа. В сгорещена мазнина се запържва лука за 4-5 минути, прибавят се ситно нарязаните гъби и се задушават около 7-8 минути, прибавя се червеният пипер, джоджена, сол и белият пипер, ориза, половината от бялото вино и още толкова вода и се готви за около десетина минути. Заека се посолява и се пълни с плънката, след което се зашива добре, за да не излезе по време на печенето.
Намазва се с меко масло и червен пипер, слага се в подходяща тавичка за печене, добавя се и останалото вино и още 200 мл. вода. Печете в умерена фурна до готовност на месото. Сервирайте на порции и с част от плънката и ако сте си купили див лук за гарниране, завършека за вашия пълнен заек ще бъде повече от обещаващ.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за пълнен печен заек ви е харесала, разгледайте и другите ни предложения за свински джолан на фурна и пиле с кисело зеле.
снимка: Flickr