неделя, 19 май 2024
16.7 C
София
НачалоЗа домаРецепта за руска салата...

Рецепта за руска салата (домашно приготвена)

Руска салата! Руска ли е всъщност? Оказва се че НЕ. Тя си е по-скоро българска. Оригиналната руска салата (салат Оливье), която в оригинала си от 19 век и в този от 21 век нямат почти нищо общо, да не говорим, че не се и доближават до тази руска салата, която ние правим.

Този вариант, който най-често е приготвян у дома за Нова година (моркови, картофи, кисели краставички, нарязан колбас и евентуално грах), си че чисто наш, български, според повечето източници, които успяхме да открием. Погледнете за оригинала на салата Оливие в края на статията.

Руска салата – българска рецепта

руска салата

Руската салата, която сме свикнали да различаваме от нашите спомени от детството и от щандовете по магазините е побългарен вариант на оригинала и се приготвя с крайно различни продукти, макар да има някои постоянно присъстващи като краставичките. Всъщност много държави имат свой вариант на тази салата, което реално я прави съвсем различен тип ястие и крайно несъответстващ с оригинала.

Необходими продукти за руска салата

руска салата
кисели краставички
  • кисели краставички;
  • ферментирали моркови (от туршия);
  • сварени картофи;
  • колбас по ваш избор (ние сме ползвали в тази рецепта варено-пушен свински врат);
  • качествена майонеза;
  • грах (по избор, ние не сложихме).
руска салата
ферментирали моркови от туршия

Забележка: След нарязването на краставичките, трябва да се отрасни водата в тях. Това може да стане като се притиснат в юмрук, но не твърде много за да не се намачкат.

Как се прави руска салата

руска салата
колбас по избор и сварени картофи

Това е може би една от най-кратките рецепти, които сме публикували до сега.

Нарязвате всичко на малки кубчета, размесва се добре и добавяте майонеза, толкова, колкото да поемат нарязаните зеленчуци, без да е нито в излишък, нито в недостиг. Просто опитвайте от време на време и когато получите приятна на вкус консистенция, не добавяйте повече от нея.

добавяте толкова майонеза, колкото за поеме, но не прекалявайте
добавяте толкова майонеза, колкото поемат зеленчуците, но не прекалявайте

Нарочно не сме описали от кой продукт, колко точно да сложите. Смятаме, че тук всеки може да направи рецептата така, че да е по вкуса му. Ние сме ползвали 5 средни картофа, киселите краставички от 1 буркан от 800мл, 2 кисели средно големи моркова и 250-300 грама от колбаса. Използвахме майонеза Heintz, около 500гр от нея. Дали ще добавите грах или не, избора е ваш.

Няма как да объркате нещо с тази рецепта. Според нас, много голям фактор за вкуса на салатата оказва самата майонеза, така че заложете на такава каквато харесвате вие (разбира се и качествените зеленчуци са от решаващо значение, ние използвахме домашно приготвени зеленчуци с изключение на картофа).

руска салата

По желание може да декорирате с магданоз, да оформите салатата в шоличка и да преместите в подходяща чиния за сервиране.

Да ви е сладко!

Разгледайте и другите предложения за салати, било то близки или не, до този прочит на класическата руска салата, както я познаваме в 21 век.

Виж още: Салата Цезар по оригинална рецепта

Предтеча на нашата руска салата

„Главният готвач на ресторант Ермитаж Люсиен Оливие завинаги вписа името си в историята на руската кухня. Това се случва през 60-те години на 19 век на върха на просперитета на френската култура в царска Русия. Талантливият готвач осъзна, че семплата национална кухня вече не задоволява вкусовете на московското благородство.

Запознат добре с гастрономическите предпочитания на гостите на ресторанта си, известният готвач измисля уникално ястие за тях. Разбира се, говорим за легендарната салата, която по-късно започва да се нарича на нейния създател – „Оливие“. С течение на времето популярността на салатата нарасна толкова много, че името се превръща в нарицателно.“

Историята на произхода на салата Оливие

Историята на салата Оливие и тайната съставка на френския готвач
Оливие от 19 век и Оливие от 21 век са две напълно различни ястия. Сега тази салата е много по-лесна и по-евтина за приготвяне, отколкото преди стотици години. И точната му рецепта остава неизвестна със сигурност.

Г-н Оливие грижливо защитава творението си. И въпреки че повечето от съставките са идентифицирани от московските гастрономи, нещо в това ястие остана неуловимо за тях. Много готвачи са се опитвали да повторят ястието на френския майстор в кухнята си, но никога не се получава същото. Четете повече за историята в edimdoma.ru и culture.ru.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Гъбен сос за пържоли – 4 начина за сос от гъби към пържолите

Рецептите днес: Как да си приготвим вкусен гъбен сос за пържоли по 3 начина. Сосовете са необходими и важни допълнения към всекидневната храна. Те придават...