Рецепта за салата Ропотамо със скумрия

Тази рецепта за салата Ропотамо със скумрия е спомен от детството на мнозина. Вкусна и засищаща зимнина зеленчуци с риба е ни предлага уникално съчетание на сладко-киселия вкус на зеленчуците със солената скумрия.

Рецептата е лесна за приуготвяне и ще Ви осигури дълготрайно съхранение на рибата, което я прави идеална за зимния сезон и не само.

Необходими съставки за салата със скумрия.

  • 1,5 кг сварен бял боб
  • 2 кг печени червени чушки (обелени и нарязани на дребно)
  • 1 кг моркови (наситнени на кубчета)
  • 2 консерви от грах (около 400 гр всякя)
  • 1 буркан кисели краставички
  • 2,5 кг белени домати или доматено пюре
  • 6-7 бр. скумрия (сварена в марината)

За марината:

  • 200 мл оцет
  • 250 мл олио
  • 150 г захар
  • 100 г сол
  • черен пипер на зърна, дафинов лист

Рецепта за салата Ропотамо със скумрия

Рецепта за салата Ропотамо със скумрия

Подготовка на рибата:
Изчистете скумрията и я сварете до готовност. Може да я нарежете на шайби или да я оставите на по-големи парчета, според предпочитанията и я оставете настрана.

Подготовка на зеленчуците:
Сварете боба в подсолена вода, докато омекне, но без да се разкашква. В отделен съд сварете морковите и ги нарежете на малки кубчета. Печените чушки се обелват и нарязват на ивици, а киселите краставички също на кубченца. Отцедете граха от консервата и го добавете към останалите зеленчуци.

Приготвяне на маринатата:
В голяма тенджера смесете съставките за марината. Загрейте на среден огън, докато солта и захарта се разтворят напълно. Оставете сместа да заври за няколко минути, след което я свалете от котлона.

Смесване на зеленчуците и рибата:
В голяма тава смесете съставките за салата Ропотамо със скумрия – боба и морковите, чушките, граха и киселите краставички и  разбъркайте всичко това много добре.

Пълнене на бурканите:
Напълнете бурканите с получената смес, като добавяте и скумрия равномерно между зеленчуците. Залейте със соса от домати/доматеното пюре, така че да покрие напълно. Добавите по няколко зърна от подправките и дафиновия лист във всеки буркан.

Стерилизация:
Затворете плътно с капачки и ги поставете в голяма тенджера с вода. Варете бурканите на умерен огън за около 30-40 минути, за да се стерилизират и да се удължи срокът им на годност.

Полезни съвети салата Ропотамо със скумрия

салата Ропотамо със скумрия

  • за по-богат вкус, можете да добавите малко бульон от сварената риба към доматеното пюре.
  • ако искате вашата салата Ропотамо с по-пикантен вкус, добавете една-две люти чушки към сместа преди стерилизацията.
  • съхранявайте бурканите на хладно и тъмно място като мазе.

Салатата Ропотамо със скумрия е традиционна зимнина, а тази рецепта за риба с мариновани зеленчуци предлага отличен вкус и начин да се насладите на вкуса на риба дори през студените месеци.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име