Рецептата днес: Сироп от бял бъз за разреждане.
Месец май е това време от годината, когато растението Sambucus gaudichaudiana започва да цъфти, От цветовете му се приготвят сиропи и сладка, като най-често се прави сироп от бяла бъз за разреждане, който е изключително приятен на вкус, особено, когато се смеси с газирана вода.
Растението Sambucus gaudichaudiana, известен като бял бъз, е вид цъфтящо растение от семейство Adoxaceae. Това е многогодишен храст с перести листа, които имат от три до единадесет листовки, малки бели цветчета, годни за консумация. Расте в прохладни гори и сенчести клисури, но се среща и по поляни.
Как се прави сироп от бял бъз за разреждане
Преди да преминем към самата рецепта е нужно да споменем, че трябва да се берат само разцъфналите или току-що разцъфналите цветове. Ползвайте ножица за целта, тъй като при откъсване рискувате да падне прашеца, който е най-ароматен.
Ето и какво ще ви е необходимо:
- 50 цвята от бял бъз;
- 1.5 кг захар;
- 4 лимона;
- лимонтузу (1 бр).
За да направите сироп от бял бъз за разреждане, ще ви е нужно само малко търпение, тъй като белия бъз трябва да се накисне за 24 часа в тенджера с похлупак на хладно място. Може да разбъркате 2-3 пъти за целия период.
Бъзът е по-добре да не се мие (ако е набран от място далеч от шосета), тъй като може да опада прашеца от него. Измивате лимоните и нарязвате на филийки или на кубчета, които слагате при бъзът. Заливате с 1,5-2 литра изворна вода, похлупвате и оставяте на хладно за 1 денонощие.
След като преминат 24 часа, премахвате бъзът и резените лимон от тенджерата и прецеждате течността през тензух. В прецедента течност добавяте лимонтузуто и захарта, като бъркате до пълното й разтваряне.
Пълните в бутилки, които ако няма да се консумират всичките до 1 година е добре да бъдат стерилизирани за 10-тина минути.
Така приготвения сироп от бял бъз за разреждане е чудесен за употреба, разреден с газирана вода.
Виж още: