Солени мъфини – със сирене по класическа рецепта

Класическа рецепта за солени мъфини със сирене – дали за закуска или за хапване по всяко време мъфините са вкусни, меки, крехки и предпочитани от много от нас. А тази рецепта за мъфини със сирене е класика сред многобройните варианти за приготвяне на това печиво.

Днес представяме просто рецепта за солени мъфини, разбира се със сирене. Със своята пухкава текстура и плътен вкус, мъфините са предпочитани дори от гурме  ценителите.

Солени мъфини

Рецептите за английски мъфини се появяват в публикувани кулинарни книги от началото на 18 век, въпреки че продуктът несъмнено е по-стар от това. Според някои, мъфини са се правели още по времето на викторианска Англия през 10 век.

Разбира се, те далеч не са изглеждали така, както ние ги познаваме днес. Били са плоски и са се печали в рингове директно на нагорещена плоча. А от Америка се разпространяват мъфините в кошнички или както сме свикнали да ги разпознаваме най-често.

Продукти и подправки за солени мъфини със сирене

солени мъфини със сирене

  • 2 яйца;
  • 1,1/2 ч.ч. кисело мляко;
  • 1/2 ч.ч. олио;
  • 2 ч.ч. брашно;
  • 1,1/2 ч.ч. натрошено сирене;
  • 1/2 ч.л. хлябна сода;
  • 1/2 пакетче бакпулвер;
  • 50 гр. масло;
  • сусам.

Ето как се правят солени мъфини със сирене

В подходяща купа разбийте яйцата и към тях добавете киселото мляко, в което предварително сте разтворили бакпулвера и содата (трябва да шупне млякото). Разбийте и прибавете олиото. Постепенно прибавете и брашното и най-накрая сиренето.

Във форма за мъфини поставете хартиени кошнички и сложете от сместа, без да ги пълните до горе (около 3/4 от обема). Поръсете със сусам и сложете по едно малко парченце масло отгоре им.

Изпечете мъфините на 180 градуса, за около 20-25 минути, или докато станат златисти. Поднесете мъфините топли или студени, чудесни са всякак.

класически мъфини със сирене

Да ви е сладко!

Ако нашата рецепта за солени мъфини със сирене ви е харесала, вижте и другите ни предложения за кифлички с яйца и рецепта за солен кекс-три варианта.

Сега момента да отправим още едно предложение с тесто, но този път и с месо, а именно рецепта за султан кебап.

Знаете ли че?

Нарастващата популярност на мъфините през 19 век се доказва от появата на мъже- мъфини, които обикаляли улиците на Оксфорд по време на чай и биели камбани за да ги продадат. Звънът, който съпровождал мъжете-мъфини станал толкова разпространен, че през 1840 г. британският парламент приема закон за забрана да не причиняват шум със звънците си, но той така или иначе не се спазвал.

Сред малко известните факти за мъфините е, че три щата имат официален мъфин. Мъфинът с боровинки е фаворитът на Минесота. Докато царевичният мъфин е официалният държавен мъфин на Масачузетс. A Ню Йорк направи ябълковия мъфин официален заграда през 1987 г.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано
6 коментари
  1. Прияде ми се само от снимката. Обожавам солени мъфини със сирене и ще се опитам да ги направя, а после ще пиаша.

  2. Не бях правила до сега солени мъфини, но станаха много вкусни като следвах тази рецепта. Само че не можах да ги отлепя от хартиените форми въпреки че ги намазах, затова смятам да си къпя формички за мъфини. Половината ми остана по хартията 🙂

  3. Рецептата е лесна и сполучлива. Предпочитам солените мъфини пред соления кекс макар на практика са съдържат едни и същи продукти. Кексът изсъхва като се нареже докато мъфините си остават пухкави.

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име