НачалоРецептиПечиваРецепта за Коледни курабийки...

Рецепта за Коледни курабийки (войнишки курабии)

Коледни курабийки – вкусни, ароматни и домашно приготвени – идеални за наближаващите коледни и новогодишни празници. Всички обичаме вкусна, домашно приготвена храна, а тези курабийки са точно такива.

Тази рецепта е лесна и позволява да я персонализирате, като добавите още любими аромати и продукти, като портокал, джинджифил, карамфил, различни видове ядки и др. Така получавате свой собствен и уникален вариант на коледни курабийки, подходящи за коледните и новогодишните празници.

Коледни курабийки

Много често тези курабии се наричат още войнишки курабии, а аналогията с каската на войниците е много близка, произхождащата от получената форма изпечените сладки (повече за войнишките курсбии прочети тук). При изпичането им ще изпълните дома уханието на добре познатия аромат при печене на курабии, който малко хора ще сбъркат.

Получават изключително трайни сладки, които ще издържат далеч след нова година, макар че, кой ще ги чака.

Продукти за рецептата за коледни курабийки

  • 100 гр. брашно;
  • 150 гр. захар;
  • 1 яйце;
  • 4 с.л. масло;
  • 1 ч.л. канела;
  • настъргана кора от един лимон;
  • 150 гр. цели бадеми;
  • 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер;
  • 1 ванилия.

Как да направите коледни курабии

Изпечете бадемите и ги смелете заедно с една лъжица захар. Сложете ги в подходяща купа и към тях прибавете половината захар и 3/4 от брашното, яйцето, лимоновата кора, канелата, ванилията и маслото. С всички тези съставки омесете тесто.

С останалата част от брашното поръсете кухненския плот и оформете вече готовото тесто за коледни курабийки на руло. Нарежете го на малки порции оформени в топчета с фин купол. Поръсете ги с останалата захар и ги подредете в тавичка с хартия за печене.

Печете курабийките на 180 градуса до готовност. След като са готови, ги оставяте да се охладят. Получават се наистина вкусни коледни курабии, а коледната нотка се дължи именно на канелата и портокала, аромати често свързвани с новогодишните празници.

Както знаете, поради естеството на курабиите, макар и уникални на вкус, се получават малко сухи, така че може да поднесе ги с чаша прясно мляко или топъл шоколад за пълен завършек.

Да ви е сладко!

Също така разгледайте и другите ни предложенията за лесна баклава с готови кори и плънка от орехи, както и тази рецепта за изключително краси коледни бисквити.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име