Рецепти за пухкава баница с газирана вода и кисело мляко, която ще хрупка в устата ви с първото отхапване. Баницата е еднo от най-популярните български ястия, което представлява комбинация от хрупкаво тесто и различнa плънкa, но най-често сирене, яйца и кисело мляко. Традиционно корите заливат със смес от кисело мляко и яйца, но в тази рецепта се добавя и газирана вода, която ще направи баницата пухкава и въздушна.
Добавянето на газирана вода към плънката може да се окаже тайната за постигането на още по-ефирна и хрупкава текстура. Добавянето на газирана вода в плънката води до образуване много малки въздушни мехурчета. Това от своя страна води до по-лека и неповторима текстура. Също така газираната вода помага за формирането на по-хрупкава кора на баницата. Въздушните мехурчета, разширяват тестото и придават на кората хрупкавост.
Баница с газирана вода и кисело мляко
Необходими продукти:
- 1 пакет готови кори за баница;
- 300 грама сирене (настъргано);
- 3 яйца;
- 200 мл газирана вода;
- 100 грама разтопено масло;
- сол на вкус;
Как да направите баницата пухкава
- В голяма купа разбийте яйцата с киселото мляко и сиренето. Разбъркайте добре, след което добавете и газираната вода. Така ще се получи пухкава надигната смес.
- Започнете да разстилате корите в тавата една по една, като всяка кора поръсите с готовата смес от кисело мляко и газирана вода.
- Повторете това и с останалите кори, като след всяка кора добавяте от сместа.
- Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути или до златисто-кафяв цвят.
- Извадете баницата от фурната и я нарежете на парчета преди сервиране.
Надяваме се, че ще изпробвате този вариант. Но, ако още се чудите дали да направите тази рецепта за баница с газирана вода, може да опитате нещо по-различно, а защо не и бухти с кисело мляко :).
Добър апетит!