Сушени домати – как да изсушите сами доматите. Ако в килера ви няма поне един буркан със изсушени домати от собствената ви градина, наистина пропускате много.
Докато разглеждате този списък с апетитни рецепти за сушени домати, може да ви се прииска да се запасите с малко качествени изсушени домати на фурна или слънце за вашата зимнина.
Сушените домати са богати на витамини, минерали и полезни антиоксиданти, включително ликопен. Освен това те могат да издържат до една година, когато се съхраняват правилно.
Как да си направим сушени домати на фурна
По-надежден начин за сушене на домати е този да ги изсушите във фурната.
Сушене на домати във фурна
Стъпка 1: Започнете, като премахнете стъблата от вашите домати и ги нарежете възможно най-тънко. Поставете резените върху решетка, като се уверите, че сте оставили място за въздушен поток около всеки резен от домата.
Стъпка 2: Задайте възможно най-ниска температура във фурната. Ако най-ниската ви температура на фурната е над 170 градуса може леко да отворите вратичката.
Стъпка 3: Поставете доматите във фурната и наблюдавайте. Проверете доматите след 4 часа и на всеки половин час след това, докато станат готови.
Времето, необходимо за изсушаване на доматите, варира значително в зависимост от размера на доматите, съдържанието на вода, температурата на фурната и дори влажността на дома ви.
За да проверите вашите домати, опитайте да натиснете един. Ако е мек, още не е готов. Ако издаде чуплив звук, значи ссте готови.
Сушени домати на слънце
Традиционно сушените на домати на слънце става по следния начин:
Стъпка 1: Нарвязвате доматите на резени (филийки) или на половинки ако са по-малки.
Стъпка 2: Доматите се поставят на решетка или на мрежа на открито.
Стъпка 3: Държите ги така докато топлината от слънцето не ги изсуши. Препоръчително е да ги покриете с мрежа за да не ги казат мухи и други насекоми.
Този метод е възможен само при топъл и слънчев климат и внимавайте защото вредителите наистина могат да съсипят процеса.
3 вкусни рецепти със сушени домати
1. Крем супа от изсушени домати и спанак
Тази рецепта отнема по-малко от 30 минути, така че ако сте твърде заети, тя в точно за вас.
В тази супа, приготвена от нулата се използва боб, зеленчуков бульон, сметана, сушен босилек и домати, пресни гъби и, разбира се, спанак. Пресното продукти са най-доброто решение, но и замразени стават. Таза супа става кремообразна и богата на вкус, идеална за топене на хляб 🙂
- ⅓ чаша нарязани сушени домати;
- 2 чаши нарязани гъби;
- 1 чаша нарязан лук;
- 2 големи скилидки чесън, смлени;
- 1 чаена лъжичка сух босилек;
- 1 ½ супени лъжици универсално брашно;
- ½ чаена лъжичка сол;
- ½ чаена лъжичка смлян пипер;
- 3 ½ чаши зеленчуков булон с ниско съдържание на натрий;
- ½ тежка сметана
- 4 чаши едро нарязан пресен спанак;
- 1 (15 унции) консерва безсолни зърна канелини, изплакнати
- 1 супена лъжица лимонов сок, плюс още на вкус
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Загрейте 2 супени лъжици масло от сушени домати в голяма тенджера на среден огън. Добавете гъби и лук и гответе, като разбърквате, докато започнат да омекват, около 3 минути.
Стъпка 2: Добавете чесън и босилек игответе, като разбърквате, за 1 минута. Добавете брашно, сол и черен пипер. Гответе, като разбърквате, за още 1 минута. Добавете бульон и сметана и увеличете топлината до средно висока като оставите да къкри.
Стъпка 3: Намалете топлината, за да къкри и гответе, като разбърквате веднъж или два пъти, докато зеленчуците омекнат, около 5 минути. Разбъркайте спанака, боба и сушените домати. Гответе, като разбърквате, докато спанакът се сготви за около 2 минути. Свалете от огъня и разбъркайте с лимонов сок.
2. Песто от сушени домати
Ако обожавате песто, няма да искате да пропуснете тази рецепта. Може да се сервира с препечен хляб, паста, пица, яйца, меса и риба, подобрявайки живота ви с всяка хапка.
За това ще ви трябва кухненски робот, заедно с бадеми, листа от розмарин, чесън и обилно количество сушени домати. Можете да я съхранявате под капак в хладилника до една седмица. Гарантираме ви, че няма да продължи толкова дълго.
Продукти:
- 1 чаша сушени домати;
- ⅓ чаша бадеми (неосолени, сушени или печени);
- 2-3 скилидки чесън;
- 1 супена лъжица пресни листа от розмарин;
- ½ чаена лъжичка сол;
- ¼ чаена лъжичка смлян черен пипер;
- ½ чаена лъжичка едро смлян червен пипер (по желание);
- ¾ до 1 чаша екстра върджин зехтин;
Инструкции за приготвяне на песто от сушените домати
Поставете всички съставки в купата на кухненски робот и разбийте, докато всички съставки се накълцат на ситно. Спрете кухненския робот и оберете всичко от стените на купата
Съхранявайте, в хладилника за 5-7 дни. Сервирайте, с паста, намазани върху филия, в сандвич или с любимите ви меса и морски дарове.
3. Печено бри със сушени домати
Тази рецепта е изключително вкусна и лесна за приготвяне. Ако нямате прясна мащерка, използвайте сушена.
Съставки:
- 300-350гр. сирене бри
- 50гр. сушени на слънце домати;
- 2 скилидки чесън , нарязан на тънко;
- 1/2 чаена лъжичка пресни листа от мащерка или сушена мащерка;
- пресен черен пипер;
- ядки по желание.
Инструкции
- Загрейте предварително фурната (190°C.
- Разрежете горната част на бри дълбоко с ножна кръст. Поставете го в малък съд за печене във фурна.
- Наредете нарязън чесън около сиренете и върху него. Разстелете сушените домати върху бри сиренето.
- Поръсете бри с листа от мащерка и пресен натрошен черен пипер.
- Печете около 10-15 минути, или докато сиренето се разтопи. Сервирайте изпеченото бри топло и гарнирайте а ядки по желание.
Да ви е сладко!