Рецептата днес: риба плакия!
Плакията е вид ястие, което се сервира най-често като второ ястие на масата, но може да бъде и основно ястие. Плакията от риба е много често приготвяна в България и затова днес решихме да ви представим една рецепта, чийто завършек е освен на вкусна печена риба и в същото време сочна.
Риба плакия
Характерно за всички ястия плакия е нарязването на зеленчуците на филии (кръгчета), а в този случай на риба плакия се нарязва така и лимонът.
Ето и необходимите продукти, разчетени за 7-8 порции:
Необходими продукти
- 1200 гр риба по избор;
- 3 глави лук;
- 2 с.л. доматено пюре;
- 2 с.л. брашно;
- 4 скилидки чесън;
- 50 гр. начукани орехи;
- 1/2 ч.ч. галета;
- 50 гр. маслини;
- 1/2 ч.ч. олио;
- 1 лимон;
- черен пипер (цели зърна);
- дафинов лист;
- магданоз;
- сол на вкус.
Как се прави риба плакия
Почистената риба се бланшира 6-8 минути в 2 ч. ч. кипяща вода, подсолена с 1 ч. л. сол и подкиселена с 2 ч. л. оцет, след което се отцежда, почиства се от кожата и костите, нарязва се на парченца и се маринова в лимонов сок и сол.
Лукът, нарязан на ситно, се задушава до омекване в половината олио. Прибавят се доматеното пюре, брашното, стритият с малко сол чесън и водата от бланширането. Полученият сос се вари 10 минути при леко изместен капак за ада не изкипи.
В намазана с мазнина тавичка се нареждат рибните порции, заливат се с приготвения сос и се наръсват със смес от счукани орехови ядки и галетата. Прибавят се черният пипер и дафиновият лист. Върху всяко парче риба се поставят по един резен лимон и по едно капаче от домат. Добавят се и почистените от костилките маслини. Ястието се залива с останалото олио и се слага в умерена фурна. След като се пече 15-20 минути, се поръсва с магданоз. Риба плакия се поднася по желание със варени картофи и салата според сезона.
Да ви е сладко!
Разгледайте и другите ни предложения за вкусно сготвена риба: