Риба с доматен сос: класическа рецепта с уникален вкус

Ястието риба с доматен сос е не само вкусно, но и здравословно, и може да се приготви бързо и лесно, ако обичате морските деликатеси.

С дълбокия си аромат на подправки и свежестта на доматите, това ястие е любим избор за много български семейства. Ето как да го приготвите с точните продукти.

Риба с доматен сос

  • риба по желание (скумрия, паламуд, или друга по-едра риба)
  • 1 л прецеден доматен сос
  • 1.5 л зеленчуков бульон
  • 200 мл олио
  • 100 гр лук
  • 20 гр брашно
  • 20 гр захар
  • 50 мл оцет
  • 10 гр червен пипер
  • 3 зрънца черен пипер
  • 2 зрънца карамфил
  • 1 дафинов лист

Начин на приготвяне:

Загрейте олио в дълбок тиган или тенджера. Лукът, нарязан на ситно, се запържва  до златисто. След това се добавя брашното и се бърка, докато леко потъмнее.

След като брашното се запече, добавете прецедения доматен сос. Разбъркайте добре, за да не останат бучки. Оставете сместа да заври, след което постепенно добавете бульона, като продължавате да разбърквате.

Веднага след добавянето на бульона, добавете захарта, оцета, червения пипер, черния пипер на зърна, карамфила и дафиновия лист. Оставете соса да къкри на слаб огън за около 20 минути, за да се смесят ароматите и да се сгъсти.

След като сосът се е сгъстил, добавете предварително осолената и нарязана риба. Похлупете съда и оставете рибата да се готви в соса на слаб огън за около 10-15 минути, в зависимост от вида на рибата и дебелината на парчетата.

Може да сервирате готовата риба с доматен сос още топла, с гарнитура от варени картофи или ориз. За по-богат вкус можете да поръсите с малко прясно нарязан магданоз или друга зелена билка/растение.

Полезни съвети:

За по-добър вкус на ястието, използвайте свежа риба и домашно приготвен доматен сос. Ако предпочитате по-плътен сос, можете да намалите количеството на бульона или да добавите още малко брашно. Тази рецепта е подходяща както за вечеря, така и за по-официален повод.

Така сготвена, рибата в сос от домати с гарнитура е от тези манджи, които лесно ще намери място на всяка трапеза, стига харесвате морска храна.

Виж още:

Препоръчано