Рибена чорба – 3 рецепти за вкусна супа от риба

В света на кулинарията, рибената чорба не е просто поредното ястие, тя е изкуство, способно да пренесе богати аромати и вкусове на нашата трапеза. Повечето от хората са свикнали да приготвят рибата пържена или печена, но чорбата от риба всъщност се оказва не по-малко вкусна. Съществуват толкова много рецепти за рибена чорба, от оригинална и класическа рецепта, до застроена рибна супа, супа тип борш, крем супа  от риба със зеленчуци и още много други.

В допълнение, ако сте попаднали на голяма рибя, то не изхвърляйте главата и опашката. Ще се учудите, че с малко търпение може да отделите толкова месо от тях, колкото за 1-2 порции рибена супа.

Днес ще ви представим 3 рецепти за рибена супа, които може да пробвате, ако някога искате да избягате от традиционната печена или пържена риба.

Рибена чорба по рибарски

Тази рецепта е разчетена за около 4-5 порции и се приготвя по този или много подобен на този начин от старите рибари.

Необходими продукти

  • 100 г почистено филе от риба;
  • 300 г дребна риба (може и цаца);
  • 4 с. л. олио;
  • две глави лук;
  • скилидка чесън;
  • 2 ч. л. червен пипер;
  • 2 с. л. доматено пюре;
  • 1 чаша вино;
  • оцет;
  • магданоз;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Първо трябва да мариновате рибното филе в сол и оцет, след което да се нареже на малки парченца. Малката рибки се слагат в подкиселена и подсолена вода и ги сварявате, след което ги прецеждате през цедка като я претривате, за да се отдели каквото може от нея.

Към останалата течност се добавя толкова вода, че да се получат общо около пет чаени чаши. Нарязвате лукът и чесънът на дребно и ги задушавате в олио до пълно омекване. След това прибавяте червен пипер и доматено пюре и изсипвате течността от отварата.

Когато всичко това кипне прибавяте филето от риба, превключвате котлона на тих огън за 15 минути, след което добавяте една чаша вино.

Подправяте вече готовата рибена чорба с подправки и поръсвате ситно нарязания преди това магданоз.

Оригинална рибена чорба (класическа)

Рибена чорба

Това е така наречената обикновена или класическа чорба от риба. Приготвена по този начин, супата не се застройва, и не се прибавя доматено пюре.

Необходими продукти

  • 400-500 г почистена риба;
  • 2 моркова;
  • керевиз (окол 1 средна по размер глава);
  • 2 глави лук;
  • 4 с. л. олио;
  • 1 с. л. брашно;
  • лимонов сок (от 1-2 лимона);
  • магданоз;
  • черен пипер;
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне

Подобно на първата рецепта, нарязвате рибата на малки парчета и я мариновате с сокът от лимоните и солта.

Нарязвате на ситно лукът, морковите и керевизът и с малко олио в подходящ съд и ги задушавате до омекване. Следва да ги залеете с 3-4 чаши гореща вода до кипване.

Размивате с 1 с.л. брашно в малко вода и го прибавяте към останалото. След като зеленчуците са вече омекнали се прибавя и маринованата риба и подправяте със сол и черен пипер на вкус.

От момента в който сте сложили рибата, ще и бъдат нужни не повече от 5 минути да се свари напълно. Готовата рибена чорба с гарнира с магданоз по желание.

Застроена рибена чорба

Рибена чорба

Тази рецепта за рибна чорба е малко по-различна, и както се подразбира се застройва с яйце и кисело мляко. Получава се с малко по-плъна текстура и изключително вкусна. Някои я наричат още селска, защото включва подобно на селската чорбна от риба и картофи.

Необходими продукти

  • 500 г почистена от костите риба;
  • 2 моркова;
  • 2 средни по големина картофа;
  • 1 средно голяма глава керевиз;
  • 4 настъргани домата (или 3 с.л. доматено пюре);
  • 1-2 глави лук;
  • 1 дафинов лист,
  • сокът на половин лимон;
  • черен пипер;
  • магданоз за гарниране;
  • сол на вкус.

За застройката

  • 1 с. л. брашно;
  • 1 яйце;
  • 1 ч. ч. кисело мляко;

Начин на приготвяне

Започвате с подготовка на зеленчуците, които нарязвате на дребно. Кипвате около 5 чаши вода, подсолявате ч и прибавяте зеленчуците, които се варят на слаб огън за около 30 минути.

След това добавяте почистената риба и овкусявате с подправки (в това число и дафиновия лист). Така рибната чорба се готви на тих огън за още около 10 минути. С  киселото мляко, яйцето и браното забърквате за смес, с която застройвате супата, след като сте я отнели от котлона и докато е още гореща.

Така приготвена, тази застроена рибена супа е подходяща за сервиране, както топла, така и охладена.

Да ви е сладко!

Не пропускайте и другите ни рецепти с риба:

Печена ципура на фурна

Пълнен шаран с орехи и стафиди

Печен шаран

Филе от лаврак на фурна върху канапе от зеленчуци.

Застройка за пилешка супа

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име