Рибено масло: ползи и вреди

Рибеното масло и ползите от него отдавна са обект на изследвания от учени и дискусии сред лекари и специалисти по хранене.

Той е ценен източник на Омега-3 мастни киселини, които са необходими за функционирането на много системи в тялото.

Нашето тяло не е в състояние да произвежда Омега-3 мастни киселини самостоятелно, така че те трябва да бъдат получени от хранителни източници. Ето защо храните, богати на тези киселини, са незаменими за поддържане на здравето.

Много от нас си спомнят как родителите ни ни караха да пием рибено масло като деца, но тогава не винаги разбирахме важността му. Днес рибеното масло е добре познат елемент от здравословното хранене, който играе важна роля в превенцията на различни заболявания.

Какво представлява рибеното масло?

Рибеното масло е полиненаситена мастна киселина, главно EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина), открита в морските животни.

Омега-3 мастните киселини включват три основни вида: EPA, DHA и ALA. EPA и DHA се намират в големи количества в мазната риба, включително сьомга, сардини, риба тон, херинга и скумрия. ALA може да се получи от растителни храни като орехи, ленени семена, чиа и коноп, но тялото я превръща в DHA и EPA в много малки количества.

Ползи от рибено масло

Подобряване здравето на сърцето
Благодарение на противовъзпалителните свойства на EPA и DHA, храните с тези омега-3 помагат за поддържане на здравето на сърцето. Консумирането на един грам рибено масло дневно може да намали риска от инфаркти, инсулти и сърдечно-съдови заболявания. Омега-3 също спомагат за намаляване нивата на триглицеридите и нормализират кръвното налягане.

Намаляване на риска от автоимунни заболявания
Омега-3 помагат за намаляване на риска от развитие на автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, псориазис и лупус. Приемането на Омега-3 в комбинация с витамин D може да намали риска от автоимунни заболявания.

Подпомага здравето на бременните жени и развитието на плода
Омега-3 са изключително важни за бременните жени, тъй като насърчават развитието на мозъка, сърцето и нервната система на бебето. Консумирането на риба по време на бременност може да намали риска от изоставане в развитието на бебето.

Подобряване на плодовитостта
Жените, които приемат добавки с омега-3, имат по-голям шанс да забременеят. Необходими са обаче още изследвания, за да се потвърди тази теория.

Потенциални вреди и негативни ефекти от рибено масло

Повишен риск от кървене
Рибеното масло съдържа омега-3 мастни киселини, които могат да разреждат кръвта. Това увеличава риска от кървене, особено при хора, приемащи антикоагуланти (като варфарин) или страдащи от нарушения на кръвосъсирването.

Стомашно-чревни проблеми
Някои хора изпитват гадене, диария или подуване на корема при прием на рибено масло. Това е особено вероятно при високи дози или ако продуктът не е с добро качество.

Възможно замърсяване с тежки метали
Рибеното масло се добива от риби, които могат да съдържат живак, диоксини и други токсини. Евтините и некачествени добавки могат да бъдат замърсени, което представлява риск за здравето.

Проблеми с кръвното налягане
Омега-3 мастните киселини могат да понижат кръвното налягане, което може да бъде проблем за хора с хипотония или тези, които приемат лекарства за високо кръвно.

Повишен риск от имунни реакции
При хора с алергия към риба или морски дарове рибеното масло може да предизвика алергични реакции, включително сърбеж, обриви или дори анафилаксия.

Кой трябва да бъде внимателен?

  • Хора, приемащи антикоагуланти – риск от засилено кървене
  • Бременни и кърмещи жени – да избират само сертифицирани продукти без тежки метали
  • Хора с ниско кръвно налягане – възможно допълнително понижаване
  • Лица с алергии към риба – потенциален риск от алергична реакция
  • Хора със стомашни проблеми – възможно влошаване на гастрит или рефлукс

Как да се снабдите с повече Омега-3 във вашата диета

Препоръчително е да се консумират поне две порции мазна риба седмично. Това е най-ефективният начин да получите достатъчно EPA и DHA. Ако не харесвате морски дарове, може да помислите за добавки или да опитате риба с по-мек вкус, като писия или камбала.

Ако не ядете риба, струва си да включите ленени семена, семена от чиа, орехи и рапично масло в диетата си, въпреки че растителните източници на Омега-3 не могат напълно да заменят морските източници.

Какво трябва да знаете за добавките с рибено масло

Кой трябва да приема добавки?

За тези, които не ядат риба или са изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Веганите могат да избират добавки на базата на водорасли.

Каква е препоръчителната доза?

Минималната дневна доза е 1000 mg (1 g), максималната 5000 mg. Задължително е да се консултирате с лекар преди прием.

Какви са възможните рискове?

Високите дози могат да увеличат риска от кървене и предсърдно мъждене. Ако приемате антикоагуланти, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Някои хора могат да изпитат стомашен дискомфорт или алергични реакции.

Рибеното масло е важна част от здравословната диета. Поддържа сърцето, мозъка, имунната система и репродуктивното здраве. Ако не получавате достатъчно Омега-3 от диетата си, може да помислите за добавки, но е препоръчително да се консултирате с Вашия лекар, преди да го направите. Вашето здраве е във вашите ръце.

Препоръчано