Родопски клин – пак баница, но с ориз и най-вкусна

Родопите са едно от най-красивите и мистични места в България, тяхната кухня е отражение на богатата културна история, а един от най-вкусните родопски специалитети е родопски клин – лесна и много бърза комбинация от ориз, сирене и яйца с готови кори.

Тази баница иначе казано, може да бъде сервирана като основно ястие или като гарнитура. Родопския клин е перфектно печено ястие, което гостите ви ще оценят, защото домашно приготвената храна е с традиционен привкус.

Рецепта за Родопски клин с готови кори

Този специалитет от Родопите е смесица между баница и кашник, и освен че е много питателен и вкусен, той е идеален за всяко време на деня! Става за закуска, перфектен е за обяд и е подходящ за вечеря.

Ето и необходимите продукти:

  • 1 чаша ориз;
  • 3 ч.ч. топла вода;
  • 1 пакет готови кори (точени, от кръглите);
  • 5 яйца;
  • 250 гр сирене;
  • 1 малко пакетче масло (125 гр);
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне

Измийте ориза добре под течаща вода, за да премахнете нишестето. След това го запържете в малко масло и когато започне да побелява и да се дели добавете 3 ч.ч. вода. Сварявате до пълна готовност на ориза, след което го прецеждате и добавят малко масло (1/4 от пакетчето). Останалото масло разтопявате в малък съд.

След това в подходяща купа разбийте яйцата и натрошавате в тях сиренето. След кратко бъркане добавяте сместа към ориза и разбърквате добре за да се смеси всичко. Трябва да се получи не много гъста каша, затова ако ви се стори прекалено гъста може да добавите още 1 яйце или малко прясно мляко.

Сглобяване на родопския клин се прави, като в широка тава намазвате дъното с масло и слагате трите големи точени коти по такъв начин, че да излязат от тавата, а след поставяне на плънката, да може да завиете плънката нацяло. Поръсвате ги с малко масло и изсипвате сместа от ориз, сирене и яйца.

Разпределяте равномерно и завивате клина с корите. Мажете обилно с масло и печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50 минути ли до готовност. Трябва да се получи лек приятен кафеникав загар.

Готовия родопски клин се оставя малко да се охлади  и се сервира нарязан на парчета, като за торта или на квадратни, решението е ваше. А понякога, когато се получи най-вкусен, сме виждали и с лъжица да се загребва 🙂

Да ви е солено и сладко!

Забележка: класическия (традиционен) клин се прави от ръчно точени майсторки изтеглени кори, но тази рецепта е градската бърза версия с купешки кори.

Виж още: 

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано