НачалоГрадинаРоза Кралица Елизабет -...

Роза Кралица Елизабет – отглеждане и грижи

Роза Кралица Елизабет е първата роза Грандифлора, която е кръстоска между хибридна чаена роза и роза флорибунда. Розите Grandiflora съчетават дълги, високи, изправени стъбла на хибридните чаени рози с множеството цветни гроздове на розите Floribunda. Роза кралица Елизабет има розови цветя и тъмнозелена, лъскава, почти кожена зеленина. Цъфти многократно през лятото и началото на есента.

Розите имат репутацията, че изискват много грижи и са придирчиви за отглеждане. Не тази – розата кралица Елизабет е сравнително лесна за отглеждане, издръжлива и устойчива на болести, което я прави популярен избор особено за начинаещите в отглецдане на рози. Но тъй като това е храстовидно растение, което достига 180см или повече височина, то изисква пространство и е най-добре да се засажда в задната част на цветна леха или като параван.

Розата кралица Елизабет трябва да се засажда в началото до средата на есента, така че корените да имат време да пораснат и да се установят, преди растението да влезе в латентност.

Грижа за роза кралица Елизабет

Роза Кралица Елизабет

Изберете място за засаждане, което гарантира, че вашата роза кралица Елизабет получава това, от което се нуждае, за да процъфтява: пълно слънце и богата, добре обработена, влажна почва.

Розите са известни с много болести и дори сорт като розата на кралица Елизабет, която се счита за устойчива на болести, не е имунизирана. Но можете да попречите на разпространението на болести, като осигурите добра циркулация на въздуха, като оставите поне 90см между растенията и като поддържате редовно подрязване. Подрязването позволява на листата, които са мокри от утринната роса и след дъжд, да изсъхнат бързо.

Светлина

Розата на кралица Елизабет се нуждае от поне шест, по-добре осем часа пълна, пряка слънчева светлина на ден.

Подходяща почва за роза кралица Елизабет

Глинеста почва е идеална. Почвата трябва да е богата, добре дренирана и рохкава. Розите предпочитат леко кисела почва с pH между 6 и 7.

Вода

Почвата трябва да е постоянно влажна, но не мокра. Лошият дренаж или твърде много вода води до гъбични заболявания.

При липса на дъжд проверете влажността на почвата и ако горните 6-8см се чувстват сухи, поливайте розата дълбоко. Корените на розите са до 90см в земята и водата трябва да ги достигне.

Мулчирането около основата на вашата роза, в идеалния случай с дървени стърготини или мулч от кора, помага да се запази влагата на почвата и потиска плевелите, които ще се конкурират с растението за вода.

Температура и влажност

Високата влажност може да бъде проблематична, особено ако няма достатъчна циркулация на въздуха, тъй като гъбичните заболявания се разпространяват във влажно време или клоните са твърде гъсти поради до липса на резитба.

Торене

В началото на пролетта, когато започне да се появява нов растеж, наторете розата с универсален тор или специален тор за рози и цветя. Наторете отново след първия цъфтеж. Трето подхранване в края на сезона е препоръчително само в по-топъл климат с дълга, мека есен, тъй като новият растеж в края на сезона е уязвим на замръзване.

Подрязване на роза кралица Елизабет

Унищожете изхабените цветя, за да насърчите повторния цъфтеж.

В края на зимата или ранна пролет, преди да започнат да се образуват пъпки, отстранете цялата мъртва и болна дървесина и стъбла, както и всички пресичащи се стъбла. След това направете силно подрязване и отрежете до една трета от растението, което насърчава растежа и цъфтежа.

Уверете се, че дезинфекцирате ножиците си със смес от две чаши белина и един галон вода, така че да не разпространявате потенциално болести по растенията наоколо. Отстранете всички остатъци и ги изхвърлете в кошчето.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Морковена торта с маскарпоне

Всички обичаме торти и най-често те са еднотипни от няколко блата, слепени с крем, но тази рецепта за морковена торта с маскарпоне, ще разчупи...