НачалоРецептиТуршия / зимнинаРязано кисело зеле, приказна...

Рязано кисело зеле, приказна салата – сготви лятото, хапни зимата

Понеже кьосето все още не е готово и обикновенно става към края семптември или началото на октомври, сега е момента да направите рязано кисело зеле в буркани, с още няколко допълнителни зеленчука и подправки.

Рязано кисело зеле в буркани

Тази рецепта включва освен зеле за приготвяне на киселата зимнина и моркови, ябълки, целина и др, но те само допълват вкуса на крайния продукт, а резултата е готова зимна салата или  гарнитура от типа „отвори и изяж“.

Ето и рецептата, която днес ще ви предложим.

Рецепта за кълцано зеле без варене

Продуктите, които ще използвате, трябва всичките по възможност да са пресни сезонни зеленчуци. Зеле се намира дори и по-рано, а ябълките тъкмо нарзяват. Морковите са готови за скубане, а целината е налице.

Продукти за рязано кисело зеле

  • 5кг зеле;
  • 200- 25-гр моркови;
  • 500гр ябълки;
  • целина (1 средна глава);
  • боровинки (по желание – 50-100гр).

Съставки за кълцаното зеле

  • 5гр кимион (по желание);
  • сол.

Приготвяне на рязано кисело зеле

Подбирате здрави зелки, които след почистване, нарязвате на ивици по ваше желание. Повечето хора слагат и кочана в бурканите. В него се съдържат най-много захари и витамини. Може да го нарежете на по-ситно.

Нарязване и другите продукти, описани по-горе, а ако ще добавяте и боровинките, пускате цели в буркана.

Така нарязаното зеле, заедно с останалите продукти се омешва добре със сол и се пълни в буркани, като пропорцията на солта към зелето е 15:1, или 25гр сол на 1кг зеле.

За да се подобрим вкуса, обогатим цвета и текстурата и получим вкусна готова салата за употреба зимно време, добавяме още ябълки, целина и моркови.

Когато натъпкваме зелето в бурканите трябва да го притиснем добре, за да премахнем въздуха между него. По този начин, условията за ферментация се подобряват. Най-накрая покриваме рязаното зеле с цял лист от зелка и запечатваме.

След като рязаното зеле ферментира, го съхраняваме в хладно помещение. Имайте предвид, че ако зелето замръзне (при по-ниски температурите в килера), немалка част от витамин Ц, ще се разруши.

Вече имате, една рецепта от 70-те, която е доказана и не е за пропускане, ако все още не сте правили рязано кисело зеле по този начин.

Успех в приготвянето на тази уникална зимна и кисела салата!

На ваше внимание предоставяме и една изпитана рецепта за кисело зеле в бидон. А ако не сте правили чисто кисело зеле в буркани за манджа, прегледайте и тази рецепта.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Морковена торта с маскарпоне

Всички обичаме торти и най-често те са еднотипни от няколко блата, слепени с крем, но тази рецепта за морковена торта с маскарпоне, ще разчупи...