Ако решите да направите тази рецепта за рязано кисело зеле с плодове, то трябва предварително да се запасите поне със сливи, тъй като всички знаем че те дават по-рано плод. Но вече пазарите са пълни със всякакви плодове и зеленчуци, така че едва ли това ще представлява проблем.
Рецепта за рязано кисело зеле с плодове
Този метод на приготвяне завършва, като зимнина в буркани, не се вари (стерилизира), а зелето се нарязва на тънки ивици. Ето и какви са плодовете, които се слагат в киселото зеле.
Необходими продукти:
- зеле;
- сол;
- ябълки;
- круши;
- сливи;
- праскови;
За саламурата:
- на 1,5 л сок се слага 200 гр захар;
Добре развити и стегнати зелки се почистват, измиват и нарязват на тънки ивици. Нарязаното зеле се поставя в голям тава и се посолява, като на 1 кг зеле се поръсва 25 гр сол.
След около 1 час зелето се насипва в буркан, като се притиска силно с длан, за да потъне в отделилия се сок.
На всеки пласт зеле средно 3-4 см се поставя ред от парченца ябълки, круши, сливи и праскови, като отгоре се слага отново дебел пласт зеле.
Бурканите се затварят с пластмасови капачки и се оставя на хладно. След няколко дни отделеният сок от зелето се отлива от буркана и се прибавя 200 гр на 1,5 л от сока. Сварява се, охлажда се и се налива отново върху зелето.
Така приготвеното това рязано кисело зеле с плодове се получава много вкусно и може да се сервира като като салата. Има един малък недостатък, трябва да се консумира в рамките 2-3 месеца, защо киселинността се увеличава постепенно и може да стане много кисело.
Успех!
Виж още: