С толкова много рецепти за кисело зеле, все трябва да има и една за кисело зеле с ябълки (може и кисели), та да стане още по-кисело.
Шегата настрана, но приготвено по този начин с кисели (а може и със сладки) ябълки, зелето придобива специфичен, но приятен вкус, който ще ви изненада. Няма нищо лошо да опитате, стига да ви се експериментира и да сте отворени към нови концепции в кулинарията.
Всъщност това изобщо не е новост, а е доста стара рецепта, която намерихме в една още по-стара книжа за домашно консервиране. И тъй като е без корици и поокъсани страници, дори не знаем съставителите.
Рецепта за кисело зеле с ябълки
За това кисело зеле трябва да се ползват добре развити и почистени от увехнали листа зелки, а ябълките може и да са сладки, не е задължително да са кисели.
Необходими продукти:
- зеле;
- сол;
- ябълки (кисели или сладки);
Начин на приготвяне
Почиствате зелето и го нарязвате на тънки ивици. Нарязаното зеле се поставя в по-голям съд и се посолява с 25 гр сол на 1 кг зеле да си пусне сока.
След 1 час зелето се насипва в буркани или в малък бидон, като се притиска силно с длан, за да потъне в отделилия се сок. На всеки пласт зеле (на 3-4 см) се поставя ред нарязани кисели или сладки ябълки.
Отгоре се затапва с по-дебел пласт зеле и се притиска. Саламурата трябва да бъде 3-4 см над последния слой зеле. Съдът или буркана се оставя при стайна температура две седмици и след преминаване на ферментацията се прибира на студено.
Така приготвеното кисело зеле с ябълки е много вкусно и може да се запази чак до пролетта. А ябълките също стават чудесни!
Да ви е сладко кисело!
Виж още: